Omul de afaceri Iosif Armaş a fost audiat în dosarul în care au fost arestaţi pentru fapte de corupţie patru judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Armaş, audiat de procurorii DNA FOTO Adevărul
Iosif Armaş, audiat de procurorii DNA FOTO Adevărul

Omul de afaceri Iosif Armaş s-a prezentat, luni, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti au fost arestaţi sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă. Acesta este al doilea afacerist audiat în acest dosar. Primul, Dan Adamescu, a fost pus săptămâna trecută sub acuzare pentru dare de mită.

UPDATE Omul de afaceri Iosif Armaş a plecat în jurul orei 18.000 de la sediul central al DNA, unde a fost audiat ca martor, luni, în dosarul celor patru judecători de la Tribunalul Bucureşti (TB) acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă.

Armaş a intrat în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 13.45, arată Mediafax. Numele omului de afaceri apare în documentele anchetatorilor în legătură cu insolvenţa unei firme pe care acesta o controlează. În referatul prin care procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a magistraţilor de la Tribunal este relatat în detaliu modul în care judecătorul sindic Mircea Moldovan selecta lichidatorii judiciari în cazul dosarelor în care dispunea deschiderea procedurii insolvenţei.

Astfel, arată anchetatorii DNA, cu privire la dosarul nr. 43077/3/2007, având ca obiect procedura de insolvenţă a SC Argirom International SA, controlată de Iosif Armaş, la 18 ianuarie 2013, Monica Angela Borza i-a spus magistratului Moldovan că Armaş a desfăşurat o serie de acţiuni contrare Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.

Judecătorul Moldovan i-a comunicat administratorului judiciar că hotărârea AGA este lovită de nulitate şi a sfătuit-o pe Borza să lanseze o invitaţie de participare adunării creditorilor pentru 22 ianuarie 2013, inclusiv lui Armaş, mai precizează procurorii.

„În contextul în care Borza i-a spus lui Armaş intenţia creditorilor înscrişi în dosarul nr. 43077/3/2007 de a cere convocarea anticipată a acestora, anterior datei de 8 decembrie 2012, acesta din urmă i-a transmis femeii că îi va remite un pachet cu produse alimentare (carne de vită/miel), solicitându-i ca jumătate să-i revină judecătorului Moldovan”, se mai arată în documentele procurorilor.

Potrivit unor informaţii vehiculate în 2010, o altă firmă controlată de omul de afaceri Iosif Armaş, Hercules, care administra majoritatea hotelurilor din staţiunea Herculane, se afla atunci în executare silitată.

Patru dintr-o lovitură

Procurorii anticorupţie susţin că cei patru magistraţi de la Secţia a VII-a Civilă a Tribunalului Bucureşti, reţinuţi pentru acte de corupţie, au decis soarta companiilor aflate în insolvenţă nu doar în schimbul unor importante sume de bani, ci şi în schimbul unor produse alimentare, haine, cherestea, televizoare sau chiar vase pentru gătit. 

Mai mult, aceştia foloseau un limbaj codificat când luau legătura cu lichidatorii judiciari. Aşa susţin procurorii anticorupţie care au cerut arestarea judecătorilor Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan sub acuzaţiile oficiale de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. 

Dan Adamescu vizat de anchetă

În acest dosar mai este urmărit penal şi afaceristul Dan Adamescu al doilea cel mai bogat român. El este acuzat că ar fi mituit doi dintre cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti. Acesta s-a prezentat joi la DNA după ce miercuri au fost făcute percheziţii la locuinţa şi la sediile unor firme ale sale.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, acuzaţi că ar fi luat mită în dosare de insolvenţă. Aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan, acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, după ce Secţia pentru judecători a CSM a avizat, la cererea procurorilor DNA, propunerea de arestare pentru 24 de ore.

Averile din acte ale celor patru judecători acuzaţi de luare de mită şi duşi la DNA

Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, care au ajuns luni în faţa procurorilor DNA sub acuzaţia de luare de mită în dosare de insolvenţă, au declarat în acte salarii între 6.000 şi 8.000 de lei pe lună, case, apartamente, maşini şi conturi bancare, dar şi datorii. Cel mai înstărit dintre ei, Mircea Moldovan, deţine trei terenuri şi două case, iar ceilalţi, doar o maşină sau un sfert de teren şi o jumătate de casă, potrivit Mediafax.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite