Omar Hayssam, condamnat pentru terorism, cere să fie eliberat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omar Hayssam, condamnat în mai multe dosare (pentru terorism primind 20 de ani), cere să fie eliberat condiționat. Solicitarea va fi analizată miercuri de Judecătoria Moreni. Decizia nu este definitivă.

Omar Hayssam a făcut deja zece ani de închisoare FOTO Arhivă
Omar Hayssam a făcut deja zece ani de închisoare FOTO Arhivă

Judecătoria Moreni va lua în discuție, miercuri, cererea sirianului Omar Hayssam, condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor români din Irak, precum și în alte patru dosare penale. Dosarul a fost înregsitrat pe 13 octombrie, fiind menționat faptul că obiectul e „liberare condiționată”

Omar Hayssam cere să fie eliberat din închisoare, la mai bine de zece ani de la momentul în care a fost repatriat pentru a-și ispăși pedeapsa. Sirianul are nu mai puțin de cinci condamnări, pentru care a primit, în total, 64 de ani de închisoare. După contopirea pedepselor, a rezultat o condamnare de 24 de ani, pe care Hayssam vrea s-o reducă și mai mult.

Omar Hayssam este prima persoană care a fost judecată și condamnată pentru terorism, în ultimii 30 de ani, în România. Implicarea lui în dosarul răpirii jurnaliștilor români din Irak i-a adus 20 de ani de închisoare, după ce procurorii au arătat că omul de afaceri se afla în legătură cu grupări teroriste din zona Golfului și din Orientul Apropiat.

În 2006, înainte de pronunțarea sentinței definitive, Hayssam a fost eliberat din arest pe baza unor documente medicale controversate, din care reieșea faptul că suferă de cancer în formă avansată. Câteva zile mai târziu, el a fugit din țară, stârnind un scandal fără precedent, în urma căruia și-au dat demisia: Radu Timofte (șeful SRI), Gheorghe Fulga (șeful SIE), Virgil Ardelean (șeful DGIPI) și Ilie Botoș (procuror general al României).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite