Noua legislaţie rutieră: de la ce vârstă poţi conduce un scuter şi câte examene trebuie să treci pentru asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii vor putea conduce scutere doar de la 16 ani şi doar după ce au trecut un examen auto   FOTO: Mediafax
Românii vor putea conduce scutere doar de la 16 ani şi doar după ce au trecut un examen auto   FOTO: Mediafax

Senatorii au aprobat marţi proiectul de lege iniţiat de poliţie privind modificarea Codului rutier prin introducerea permisului de conducere pentru mopede. Prin urmare, din ianuarie anul viitor, românii care vor urca pe scuter fără permis - pe care îl vor putea obţine cel mai devreme la 16 ani în urma unui examen - riscă dosare penale.

În proiectul de act normativ promovat în parlament, Guvernul a explicat că urmăreşte reducerea numărului de accidente grave în care sunt implicaţi conducătorii de mopede, tricicluri şi motociclete.

"În ultimii doi ani, doar conducătorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere în urma cărora şi-au pierdut viaţa 242 de persoane, iar alte 5.733 au suferit vătămări corporale. Situaţia este favorizată de legislaţia rutieră actuală, care permite conducerea mopedelor fără permis de conducere obţinut în urma susţinerii unui examen",  se arată în documentul care a stat la baza schimbărilor legislative. 

Dosar penal dacă mergi pe scuter fără permis 

Prin urmare, de pe 19 ianuarie 2013, criteriile de vârstă pentru obţinerea permisului de conducere se modifică astfel:

  • 16 ani împliniţi pentru mopede, scutere cu o capacitate cilindrică de maximum 125 cm cubi şi maşini care pot atinge viteza maximă de 50 de kilometri/oră (categoriile AM, A1 şi B1);
  • 18 ani pentru motociclete cu puterea maximă de 35 kW, autoturisme, autoturisme cu remorcă, microbuz sau microbuz cu remorcă (categoriile A2, B, BE, C1 şi C1E);
  • 21 de ani pentru camion, camion cu remorcă, microbuz de transport persoane de maximum 16 locuri sau microbuz de maximum 16 locuri cu remorcă (categoriile C, CE, D1 şi D1E), precum şi triciclu cu puterea maximă a motorului de peste 15kW.
  • 24 de ani (sau cel puţin 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor mici din categoria A2) pentru motocicletă, autobuz sau autobuz cu remorcă (categoriile D şi DE). 

Legea are însă un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

"Începând cu 19 ianuarie 2013, şi este importantă chestia asta, celor pe care îi vom depista conducând mopede fără permis de conducere - orice fel de categorie – le vom întocmi dosare penale.  Ştiu că la nivelul Direcţiei Regim Permise există deja un proiect de metodologie privind examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere pentru mopede. Noi încercăm să transmitem, şi oamenii trebuie să ştie că, în cazul în care vor să conducă mopede, nu vor mai trebui să aibă doar atestatul de la o şcoală de şoferi cum că ştiu regulile de circulaţie. Va fi nevoie, conform legii, să aibă permis de conducere AM", a explicat Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite