Nicuşor Constantinescu, chemat de urgenţă în România. Miercuri se discută o nouă cerere de arestare a sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, are două zile la dispoziţie pentru a se întoarce în România din Statele Unite ale Americii. Acesta va primi astăzi citaţie pentru a se prezenta miercuri la Tribunalul Bucureşti când se va discuta cererea acestuia de prelungire a şederii în SUA. Tot atunci magistraţii sunt aşteptaţi să discute şi o nouă cerere a procurorilor de arestare a lui Constantinescu.

În cazul în care Nicuşor Constantinescu nu va ajunge la timp, magistraţii pot emite un nou mandat de arestare în lipsă. Anchetatorii au făcut cererea săptămâna trecută după ce au părut în presă imagini cu Nicuşor Constantinescu care se plimba pe străzile New York-ului, arată digi24.ro.

Preşedintele CJ Constanţa trimisese însă procurorilor acte care spun că suferă de o boală incurabilă şi nu poate suporta o călătorie din Statele Unite în România.

Tribunalul Bucureşti va judecat miercuri, 23 iulie, cererea de preşedintelui CJ Constanţa de prelungire a şederii acestuia în Statele Unite.

Pe 15 iulie, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia lui Nicuşor Constantinescu faţă de arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Capitalei, decizia fiind definitivă. Instanţa a respins astfel înlocuirea controlului judiciar, dispus iniţial în cazul lui Constantinescu, cu arestul preventiv. Judecătorii au mai stabilit că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în SUA, a stat în mod legal în afara ţării între 18 iunie şi 1 iulie.

Nicuşor Constantinescu a scăpat de mandatul de urmărire

În aceste condiţii, mandatul european de arestare emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu a rămas fără obiect. După judecarea contestaţiei, avocaţii lui Nicuşor Constantinescu au declarat că viza prin care acesta mai poate rămâne pe teritoriul SUA va expira la începutul lunii octombrie.

Nicuşor Constantinescu era dat în urmărire internaţională, în urma unei hotărâri din 7 iulie a Tribunalului Bucureşti, care a dispus, totodată, emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia.

Decizia a fost luată după ce Tribunalul Bucureşti dispusese, pe 23 iunie, arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, la cererea procurorilor DNA, care au solicitat înlocuirea controlului judiciar cu această măsură preventivă pentru că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a revenit în ţară după ce a fost operat în SUA.

Consiliul Judeţean Constanţa a transmis, pe 15 iulie, noi documente medicale pentru a demonstra că Nicuşor Constantinescu nu poate fi adus în România, unul din documente fiind o scrisoare semnată de un medic român care susţine că şeful CJ mai are nevoie de tratament şi intervenţii chirurgicale.

„Eu sunt medicul care îl tratează pe domnul Nicuşor Constantinescu şi el este în prezent în grija mea datorită condiţiilor care îi ameninţă viaţa. Domnul Nicuşor Constantinescu necesită în continuare alte tratamente şi intervenţii chirurgicale. În prezent, el nu este stabil medical să călătorească până când problemele medicale prezente nu vor fi rezolvate", se arată într-un document datat 11 iulie şi semnat de către Doru Paul, profesor asistent de medicină de la Centrul de Cancer Monter.

Consiliul Judeţenea Constanţa a transmis, în ultima perioadă, mai multe documente medicale semnate de diverşi doctori din Statele Unite ale Americii pentru a demonstra că Nicuşor Constantinescu nu este transportabil în România, având în vedere starea sa de sănătate.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale distincte. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de 9 milimetri.

Pe aceeaşi temă:

FOTO SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate casele baronilor din România. Nicuşor Constantinescu are vilă în centrul Constanţei

Nicuşor Constantinescu (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, locuieşte într-o vilă aflată în centrul oraşului, pe strada Mihai Eminescu, într-o zonă de lux a Constanţei.

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cercetat în libertate

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi cercetat în continuare în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, vineri, contestaţia procurorilor Direcţiei Nţionale Anticorupţie (DNA) împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care acesta a fost lăsat în libertate.

Motivarea instanţei. Subalternul lui Nicuşor Constantinescu a refuzat controalele autorităţilor doar pentru că şeful lui i-a cerut asta

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a arătat în motivarea deciziei prin care a decis arestarea preventivă a directorului Regiei Judeţeane de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, că activitatea infracţională a acestuia poate constitui o practică în literatura de specialitate. Acesta este acuzat, alături de preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de abuz în serviciu.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite