Mit fals printre șoferii români. De ce mulți refuză testarea alcoolemiei în cazul în care sunt prinși beți la volan

0
Publicat:

Șoferii care refuză să fie testați cu Etilotestul sau prelevarea de mostre biologice riscă pedeapsa cu închisoarea, conform Codului penal.

Etilotest Arhivă Adevărul
Etilotest Arhivă Adevărul

Mulți șoferi cred că, dacă refuză testarea cu Etilotestul și analizele de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, Poliția nu poate dovedi că au condus băuți la volan și, prin urmare, nu sunt pasibili de pedeapsă. Este total fals. Codul Penal din România precizează faptul că rfuzul testării pentru stabilirea alcoolemiei te poate duce direct la închisoare, fiind o faptă pedepsită cu până la 5 ani de închisoare. În schimb, dacă șoferul colaborează, are șansa de a scăpa doar cu o amendă penală.

Conform Consiliului Superior al Magistraturii, în perioada 1 ianuarie 2020- 18 iunie 2023, s-au generat 12.189 de dosare în primă instanță care au ca obiect refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. 2321 dintre aceste dosare s-au finalizat cu condamnare pe fond, în timp ce doar în 9 dintre acestea s-a dispus achitarea, restul fiind în judecată, conform www.ziare.com.

La 31.10.2021, în jurul orei 18:00, individul, aflat la volanul unui autoturism de teren (Land Rover) a produs un accident rutier soldat doar cu pagube materiale. Mașina a rămas suspendată pe un pod de trecere la nivel cu calea ferată. La sosirea echipajului de poliție, lângă mașina implicată în accident a fost observat un bărbat care la vederea polițiștilor, a încercat să se îndepărteze de locul accidentului traversând calea ferată.

Polițiștii și-au dat seama că au de-a face cu un șofer băut (bărbatul mirosea a alcool și avea un mers clătinat) și i-au cerut să facă testarea cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat. Șoferul a început să înjure, a urinat chiar pe mașina poliției, refuzând constant să meargă la spital pentru analizele de sânge. A fost în cele din urmă încătușat, dus la poliție unde s-a declanșat întreaga procedură specific unui dosar penal.

Ajuns în instanță pentru refuz de prelevare de mostre biologice, șoferul a avut explicații halucinante. Le-a spus judecătorilor că nu el se afla la volanul mașinii implicate în accident, aceasta fiindu-i furată de sub nas de un cetățean în papuci care a dispărut într-un nor de praf după ce i-a lovit mașina. Poliția l-a găsit exact în momentul când el făcea evaluarea pagubelor produse de individul misterios.

Explicațiile au fost ignorate de judecători, poliția construit dosarul în baza unor probe concludente: cheia autoturismului găsită în buzunarul șoferului la percheziția corporală și imagini video surprinse de camerele stradale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite