Misterul unei comori cu aur în munții Cehiei: monede și bijuterii, unele din România. Cât valorează

0
0
Publicat:

Doi drumeți au descoperit recent, în munții Krkonoše din nordul Cehiei, o cutie metalică ce conținea sute de monede și bijuterii din aur, unele provenind din România.

Excursioniștii au dat peste o adevărată comoară FOTO: X
Excursioniștii au dat peste o adevărată comoară FOTO: X

Doi excursioniști se plimbau la poalele Munților Krkonose din Republica Cehă la începutul lunii februarie, când au observat ceva strălucitor care ieșea dintr-un zid de piatră. Au scos ceea ce s-a dovedit a fi o cutie de aluminiu, s-au uitat înăuntru și au găsit o mică avere.

Înăuntru se afla o comoară de 598 de monede de aur, frumos organizate în coloane și învelite în țesătură neagră, a declarat Miroslav Novak, șeful departamentului arheologic al Muzeului Boemiei de Est, care a intrat ulterior în posesia ascunzătorii, potrivit The New York Times.

La câțiva metri distanță, excursioniștii au dezgropat o a doua ascunzătoare: o cutie metalică care conținea obiecte din aur, printre care 16 tabachere, 10 brățări, un pieptene, un lanț cu o cheie mică și o pudră compactă.

Descoperirea comorii, care valorează până la 680.000 de dolari, a declanșat o căutare în rândul istoricilor și al detectivilor amatori pentru a afla cine ar fi putut ascunde bogățiile.

Ceea ce este excepțional în acest caz este volumul”, a declarat Dr. Novak.

El a estimat că monedele de aur valorează în jur de 7,5 milioane de coroane cehe, adică aproximativ 340.000 de dolari. Celelalte articole, dacă sunt din aur masiv și nu doar placate cu aur, ar putea valora încă 340.000 de dolari, a spus el.

Dar ceea ce a fost cu adevărat intrigant, a spus el, a fost cât de recent au fost îngropate obiectele.

În timp ce descoperirile arheologice sunt destul de frecvente în regiune, multe datând din epoca bronzului sau din epoca medievală, cea mai recentă monedă din această colecție datează din 1921, ceea ce indică faptul că comoara a fost ascunsă în ultimul secol.

Această dată relativ recentă a oferit o pistă tentantă cercetătorilor, care cred că ar putea să dea de urma proprietarului comorii prin cercetări arhivistice și să rezolve misterul motivului pentru care aceasta a fost ascunsă.

„Este posibil ca cineva să dea peste o informație, poate în ziarele vremii, că cineva a jefuit un magazin de bijuterii sau ceva de genul acesta, și dintr-o dată ne-ar putea conduce la un indiciu”, a declarat Dr. Novak.

Cine ar putea fi proprietarul

El a spus că a primit deja un flux constant de sugestii - și câteva teorii ale conspirației - cu privire la cine ar putea fi proprietarul.

Să fi fost un soldat întors din război? Un comerciant care a fugit din zonă în timpul conflictului? Sau poate moștenitoarea bogată a unei familii din apropiere?

Monedele oferă, probabil, cele mai bune indicii - dar și cele mai confuze.

Niciunul dintre bani nu a circulat în zona în care a fost descoperit. Aproximativ jumătate din monede provin din țări vest-europene, inclusiv Franța și Belgia. Restul provin din regiuni din întreaga lume, inclusiv România, Rusia, Tunisia și alte părți ale Africii.

Monedele din Balcani au găuri în ele, ceea ce indică faptul că, cel mai probabil, au fost folosite pentru a împodobi bentițele sau colierele care făceau parte din costumele populare sau ținutele de nuntă, a declarat Dr. Novak.

Unii au sugerat că aurul ar fi putut fi colecția unui gardian dintr-un lagăr de prizonieri de război, în timp ce alții erau siguri că a fost ascuns de un dentist local.

Experții de la muzeu și alți istorici au căutat explicații în istoria tumultoasă a regiunii. Boemia, ceea ce este astăzi vestul Republicii Cehe, a fost martora unor valuri uriașe de migrație și expulzări forțate după 1938.

Înainte de al Doilea Război Mondial, aproximativ 120.000 de evrei trăiau în Boemia și Moravia, în prezent estul Republicii Cehe, care au fost ocupate de Germania în 1938, potrivit Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite. Aproximativ 26.000 de evrei au fugit din zonă înainte de 1941, iar aproximativ 82.000 au fost deportați ulterior.

Și alte grupuri au fugit în timpul ocupației germane, a declarat Martin Vesely, profesor asociat de istorie la Universitatea Jan Evangelista Purkyne din Republica Cehă. Aproximativ 200.000 de persoane s-au relocat, inclusiv mulți cehi, a spus el.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite