Doi scafandri amatori au găsit o comoară romană „perfect conservată” în Spania

0
0
Foarte puţine monede sunt găsite ca acestea, într-o  „stare perfectă de conservare”.Foto: Universitatea din Alicante / El Pais
Foarte puţine monede sunt găsite ca acestea, într-o  „stare perfectă de conservare”.Foto: Universitatea din Alicante / El Pais

Doi scafandri au găsit 53 de monede de aur, ce datează de undeva din secolele IV şi V,  în timp ce făceau scufundări în largul coastelor Spaniei. Cei doi au dat peste tezaur. Potrivit experţilor aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari colecţii de acest gen din Europa.

În fiecare vară, Luis Lens şi cumnatul său César Gimeno, îşi petrec vacanţa alături de familiile lor în Xàbia, o staţiune turistică populară de pe coasta mediteraneană a Spaniei. Cei doi bărbaţi îşi petrec zilele făcând snorkeling şi scufundări „cu un echipament tehnic în valoare de 10 euro”, glumeşte Lens. Singurul lor scop este să se bucure de peisajul subacvatic şi să „strângă gunoaiele” pe care le găsesc în apă. Pe 23 august însă, pe o piatră, la o adâncime de aproximativ şapte metri în golful Portitxol, Lens a observat ceva ce credea iniţial că că este „o monedă de 10 cenţi”, conform El Pais.

Înainte de a se întoarce la barcă, Lens a decis să recupereze moneda. 

Când s-a urcat la bord, a curăţat-o şi a descoperit „o faţă veche, ce părea greacă sau romană”, el crezând că s-a desprins dintr-o bijuterie.

Lens şi Gimeno s-au dus înapoi la faţa locului unde au petrecut în total, circa două ore dezgropând cu ajutorul unui tirbuşon al unui cuţit, mai multe monede „încastrate într-o crăpătură de stâncă”. Ei au descoperit astfel o comoară formată din 53 de monede de aur ce datează de undeva din secolele IV şi V, când Imperiul Roman de Vest era în declin. Potrivit experţilor, s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari colecţii de acest gen din Europa. 

    

După ce s-au consultat şi cu familiile lor, Lens şi Gimeno au decis, a doua zi, să raporteze descoperirea autorităţilor locale.

„Am luat cele opt monede pe care le-am găsit şi le-am pus într-un borcan de sticlă cu puţină apă de mare”, spune Lens, care ulterior s-a întors de trei ori la faţa locului împreună cu cumnatul său şi specialişti în arheologie subacvatică din oraşul Xàbia , Universitatea din Alicante (UA) şi Garda Civilă spaniolă.

În total, au extras 53 de monede de pe fundul mării, trei cuie care sunt probabil făcute din cupru, precum şi resturi de plumb deteriorate care par să facă parte dintr-un cufăr care ar fi conţinut iniţial monedele, aşa cum este descris de UA.

„Este incredibil, este visul fiecărui copil să găsească o comoară”, spune Lens.

„Seturile de monede de aur nu sunt obişnuite”, spune Jaime Molina, şeful excavaţiei şi profesor de istorie antică la UA, care efectuează cercetări de trei ani în golful Portitxol, „unde navele din [provincia romană] în Iberia din] Baetica s-a oprit înainte de a pleca spre Insulele Baleare în drum spre Roma. ”

comoara descoperita in largul coastelor Spaniei foto Universitatea din Alicante

 Foto: Universitatea din Alicante / El Pais

Foarte puţine monede sunt găsite ca acestea, într-o  „stare perfectă de conservare”.

Echipa condusă de Molina a reuşit să identifice şi să asocieze monedele împăraţilor romani Valentinian I (trei monede), Valentinian II (şapte), Teodosie I (15), Arcadius (17) şi Honorius (10). Există, de asemenea, o monedă neidentificată.

„Nu există rămăşiţe de nave scufundate în zona în care au fost găsite”, spune Molina. „Aşadar, a fost probabil un act voluntar de de a le ascunde de barbari, ăn acest caz alani”. Descoperirea ne vorbeşte despre un context de frică, despre o lume care se termină - cea a Imperiului Roman. ” 

Potrivit studiului de până acum, monedele trebuie să fi aparţinut unui important „proprietar de pământuri din zonă”.

Descoperirea ajută la ilustrarea unei perioade istorice în care Suevi, Vandali şi Alani au făcut raiduri în zonă, ducând la terminarea Imperiului Roman din peninsula Iberică începând cu 409 d.Hr., a spus UA într-o declaraţie. 

După terminarea studiului, care va încerca să determine toată istoria economică pe care o pot furniza monedele, cum ar fi „unde au fost bătute monedele între anii 360 şi 409, aliajul utilizat şi circulaţia lor”, comoara va fi restaurată de Universitatea UA. Institutul de arheologie şi patrimoniu istoric şi apoi expus la Muzeul arheologic şi etnografic Soler Blasco din Xàbia.

Societate


Ultimele știri
Cele mai citite