Ministrul Tîlvăr: Contractul corvetelor va fi finalizat curând, într-un fel sau altul

0
Publicat:

Ministrul Apărării susține că MApN așteaptă în aceste zile semnarea cu Naval Group a contractului pentru corvetele multifuncționale, iar dacă acest lucru nu se întâmplă va fi contactat constructorul clasat pe locul secund în licitație, compania olandeză Damen. 

Pe lângă livrarea de corvete, contractul cu MApN mai prevede şi modernizarea celor două fregate T22
Pe lângă livrarea de corvete, contractul cu MApN mai prevede şi modernizarea celor două fregate T22

Afacerea corvetelor multifuncţionale pentru Forțele Navale Române s-ar putea tranșa în aceste zile, după cum a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, la 4 ani de la finalizarea licitației care a fost câștigată de asocierea dintre firma franceză Naval Group și Şantierul Naval Constanţa. Cu toate astea contractul nu s-a semnat nici până acum

„La sfârșitul acestei săptămâni așteptăm răspunsul de la partea franceză, după care va fi solicitat următorul și în funcție de decizie care se va lua vom ști ce avem de făcut în continuare.(...) Nu mă pot substitui părţii franceze, noi ştim ce avem de făcut, din punct de vedere legal, în România. Este un contract din 2019 care îşi poate găsi o finalitate, într-un sens sau altul, în curând”, a declarat Angel Tîlvăr la Parlamentul României.

Ministrul Apărării Naționale dă astfel un soi de ultimatul pentru semnarea imediată a contractului de de 1,2 miliarde de euro pentru furnizarea de 4 corvete Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD şi soluţii de înarmare europene cu rachete MBDA, adică rachete anti-aer VL Mica şi vectori anti-navă Exocet.

Împărțirea eventualelor penalități

Unele surse militare susțin că, în ultima perioadă, Naval Group a cerut constant mai mulți bani, motivând că s-au scumpit foarte mult materiile prime. Apoi, aceleași surse mai susțin că nesemnarea contractului ar fi o urmare directă a neînţelegerilor apărute în interiorul asocierii Naval Group (o companie franceză de stat) şi Şantierul Naval Constanţa. Mai exact, compania românească este nemulţumită de termenii asocierii. Astfel, Naval Group ar fi promis investiţii minime de 20 de milioane de euro, bani care însă nu ar fi venit. În plus, contractul cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) conţine penalităţi destul de importante, iar Naval Group vrea ca acestea să fie asumate exclusiv de Şantierul Naval Constanţa pentru că este compania care construieşte efectiv navele pentru Forţele Navale Române, lucru neagreat de partea română.

Naval Group și Şantierul Naval Constanţa au dat de înțeles că negociază termenii asocierii, iar MApN a tot acordat termene pentru semnare, nerespectate de fiecare dată, iar programul de înzestrare este în continuare blocat. Numai anul trecut, fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, le-a oferit patru termene francezilor de la Naval Group pentru a lua o decizie: februarie 2022, aprilie 2022, iulie-august 2022, octombrie 2022, însă nu s-a ajuns la vreo înțelegere.

Ce urmează

De precizat că, din punct de vedere strict procedural, dacă nu se semnează contractul cu asocierea Naval Group - Şantierul Naval Constanţa, MApN trebuie, conform legislației, să se îndrepte către următorul clasat, compania Damen care a avut o ofertă confirmată de 1,25 miliarde de euro.

Producătorul oladez a oferit MApN corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică şi cu soluţii de înarmare americane. Concret era vorba de rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, vectori de apărare anti-aeriană de la Raytheon şi sonar de la General Dynamics.

Conform unor surse, Damen își menține oferta, iar dacă MApN s-ar îndrepta spre ea compania olandeză ar trebui să refacă oarecum oferta tehnică, deoarece rachete anti-navă Harpoon nu se mai fabrică, acestea urmând să fie înlocuite cu mai noile NSM, vectori care sunt deja în proces de achiziție de către Forțele Navale pentru bateriile de coastă. De precizat că oferta financiară nu trebuie modificată și că Damen a promis că va încerca să recupereze din timpul pierdut construind corvete concomitent la șantierele de la Galați și Mangalia.

Reamintim că scopul acestui program de înzestrare este achiziţia a patru corvete multifuncţionale pentru Forţele Navale şi achiziţia de muniţii aferente navelor. Corvetele vor fi capabile să execute misiuni în următoarele domenii de luptă: AAW (lupta împotriva ameninţărilor aeriene), ASuW (lupta împotriva navelor de suprafaţă), ASW (lupta împotriva ameninţărilor submarine), EW (război electronic), NGS (sprijin cu foc la litoral). În cadrul programul corvetelor, în paralel, se va realiza și modernizarea fregatelor Type 22 Regina Maria și Regele Ferdinand achiziționate de România în perioada 2003-2004.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite