Ministrul de Externe subliniază rolul „fundamental” al serviciilor de informaţii marocane în eliberarea lui Iulian Gherguţ

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, i-a mulțumit omologului său marocan, Nasser Bourita, pentru rolul pe care l-au avut serviciile de informaţii marocane în eliberarea lui Iulian Gherguţ, românul răpit în urmă cu opt ani în Burkina Faso.

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a avut o convorbire telefonică vineri, 11 august 2023, cu Nasser Bourita, ministrul afacerilor externe, al cooperării africane și al marocanilor rezidenți în exterior al Regatului Maroc”, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, „în cadrul convorbirii, a fost reliefat nivelul excelent al cooperării bilaterale româno-marocane în diverse domenii precum cooperarea industrială, agricultura, educația și cercetarea, managementul situațiilor de urgență, cooperarea militară sau cooperarea judiciară”. 

„Cei doi miniștri au fost de acord că progresul bilateral din ultima perioadă trebuie stimulat pe mai departe nu numai prin implementarea proiectelor existente în toate aceste domenii, dar și prin identificarea de noi inițiative de cooperare. De asemenea, cei doi miniștri au salutat coordonarea strânsă în ceea ce privește relațiile dintre Uniunea Europeană și Regatul Maroc. De asemenea, a fost subliniată voința comună de continuare a contactelor bilaterale de nivel pe linia ministerelor afacerilor externe,  precum și a altor ministere”, a mai arătat sursa citată.

Totodată, ministrul de externe a adresat mulțumiri omologului marocan pentru rolul fundamental pe care l-au avut serviciile de informații Marocane în cadrul procesului de eliberare a cetățeanului român Iulian Gherguț.

Salvat după 8 ani 

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat miercuri, 9 august, că Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost recuperat de Statul român. 

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României”, arată un comunicat al ministerului.  

Muncitorul român Iulian Gherguț, din Neamț, care era angajat al unei firme de pază la o mină din nordul Burkinei Faso, a fost răpit în 2015 de grupări înarmate care fac referință la terorismul islamic. Ulterior, românul ar fi fost vândut unor bande armate din Mali.  

Ultimul semn de viață îl reprezinta o înregistrare video difuzată de gruparea înarmată care-l ținea ostatic, pus în circulație în 2017. 

Iulian Gherguț spunea în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa.

Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Gherghuț.

Declarația lui este întreruptă de o voce din off care precizează: „capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie și speră să se întoarcă acasă curând”

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului“.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite