Românul răpit în Africa, salvat și adus în țară după 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat că Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost recuperat de Statul român. 

Românul era angajat ca șef de pază la o mină din Tambao FOTO Arhivă Adevărul
Românul era angajat ca șef de pază la o mină din Tambao FOTO Arhivă Adevărul

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României”, arată un comunicat al ministerului.

Ministerul Afacerilor Externe a mai precizat că „rezultatul acțiunii finalizate astăzi prin aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetățeanului român, pe toate palierele și canalele politico- diplomatice.

„Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, mai arată sursa citată.

Salvat după 8 ani

Muncitorul român Iulian Gherguț, din Neamț, care era angajat al unei firme de pază la o mină din nordul Burkinei Faso, a fost răpit în 2015 de grupări înarmate care fac referință la terorismul islamic. Ulterior, românul ar fi fost vândut unor bande armate din Mali.

Ultimul semn de viață îl reprezinta o înregistrare video difuzată de gruparea înarmată care-l ținea ostatic, pus în circulație în 2017. 

Iulian Gherguț spunea în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa.

Salut, numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Am fost capturat în Burkina Faso la 4 aprilie 2015. (...) Sper că președintele român va ajuta în încercarea de a  găsi o modalitate directă sau indirectă pentru negocierea eliberării mele. Sper, de asemenea, că guvernul din Burkina Faso va încerca să ajute. Le spun părinților mei, soției, fraților și surorilor: mulțumesc pentru toate rugăciunile voastre, le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine. Mă gândesc la ei și mă rog împreună cu ei”, spune Gherghuț.

Declarația lui este întreruptă de o voce din off care precizează: „capturat în Burkina Faso, el cere guvernului său și oricărei organizații sau fundații să ajute la eliberarea sa. Îi e dor de familie și speră să se întoarcă acasă curând”

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului“.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite