Mama lui Iulian Gherguț, românul salvat din Burkina Faso după opt ani: „În fotografie se vedea că era slab... amărât”

0
Publicat:

Familia lui Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în Burkina Faso, a aflat de la televizor că acesta a fost eliberat.

Iulian Ghergut pe vremea când era prizonier
Iulian Ghergut pe vremea când era prizonier

Mama lui Iulian Gherguț, Cecilia Gherguț, spune că la sfârșitul lunii iunie a aflat ultimele vești despre fiul ei, la MAE, unde a văzut o poză cu el, veche de doi ani. „În fotografie se vedea că era slab...amărât”, a mărturisit aceasta.

Alături de mamă, tatăl, frații și verii lui Iulian Gherguț îl așteaptă cu nerăbdare acasă.

„Dureros, foarte dureros, mai ales că la vremea aia se cam răpeau...nu mai știai dacă ieși viu de acolo. Dacă știai că îl răpeau pentru o lună, două, nu mai știai dacă e viu. Vestea a fost ca un trăznet”, a spus Emil Gherguț, fratele lui. „După 8 ani de zile nici nu mai aveam șanse că o să-l mai vedem vreodată. Eu locuiesc în Franța de vreo 4 ani de zile și era cam dureros să știu că e plecat, că nu se știe nimic. În 8 ani de zile, probabil că relația dintre Burkina Faso și România n-a fost neapărat foarte ok, și de asta era și ruptura asta...se știe, nu se știe? Arunca unul pe altul vina...Ne bucurăm că a venit acasă și nu mai contează...”, a adăugat el la Digi 24.

Iulian Gherguț, românul răpit de teroriști în urmă cu opt ani în Burkina Faso, a fost eliberat. Muncitorul român Iulian Gherguț, din Neamț, care era angajat al unei firme de pază la o mină din nordul Burkinei Faso, a fost răpit în 2015 de grupări înarmate care fac referință la terorismul islamic. Ulterior, românul ar fi fost vândut unor bande armate din Mali.

Ultimul semn de viață îl reprezinta o înregistrare video difuzată de gruparea înarmată care-l ținea ostatic, pus în circulație în 2017. 

Iulian Gherguț spunea în înregistrare că speră ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru a se negocia eliberarea sa.

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite