Ministerul Justiţiei a transmis Comisiei Europene, spre consultare, proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Ministerul Justiţiei (MJ) a transmis proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale, luni, la Bruxelles, pentru a fi consultate de către Comisia Europeană. Demersul face parte din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

„În cadrul cooperării permanente dintre Ministerul Justiţiei şi Comisia Europeană, menţinută atât la nivel de experţi, cât şi prin dialogul constant şi direct dintre ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, cu reprezentanţii Comisiei Europene, Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei, şi Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie, Ministerul Justiţiei a transmis, astăzi, 18 aprilie 2022, la Bruxelles, proiectele legilor Justiţiei şi ale Codurilor penale”, a transmis ministerul, luni, printr-un comunicat de presă.

Ministerul mai transmite că proiectele legilor Justiţiei au fost puse în dezbatere publică în septembrie 2020, însă procesul a rămas nefinalizat la mijlocul anului 2021. Ulterior, ministerul a reluat procesul de promovare a acestora în decembrie 2021, integrând unele propuneri şi soluţii primite în dezbaterea publică şi finalizând proiectele, ţinând cont şi de recentele decizii ale CJUE.

„Proiectele au făcut obiectul discuţiilor dintre delegaţia Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum şi delegaţia Comisiei Europene din cadrul mecanismului „Rule of Law”, pe de o parte, şi delegaţia Ministerului Justiţiei, condusă de ministrul Justiţiei, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie.

În ceea ce priveşte procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv a Codului de procedură penală, acesta s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern şi, ulterior, în Parlament. La fel ca în cazul legilor Justiţiei, în anul 2022, Ministerul Justiţiei a reluat şi finalizat procedurile necesare pentru promovarea proiectelor.

Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare şi, în acelaşi timp, un obiectiv al MCV pe Justiţie, prevăzut şi în cadrul PNRR”, se mai arată în comunicatul de presă.

Ministerul Justiţiei a precizat că termenul asumat de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru intrarea în vigoare a modificărilor aduse legilor Justiţiei este 30 iunie 2023, iar în cazul Codurilor penale, 31 decembrie 2022.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite