Medici de la CF2 București, trimiși în judecată după moartea unei paciente căreia i-au pus un diagnostic fictiv, deși avea simptome COVID

0
Publicat:

La trei ani de la moartea unei paciente, două doctorițe de la Spitalul Clinic CF2 din București au fost trimise în judecată pentru fals intelectual. Procurorii le acuză că au consemnat în foaia de observație a pacientei un diagnostic fictiv, omițând cu intenție simptomele de COVID pe care femeia le avea.

Spitalul Clinic CF2. FOTO Facebook Spitalul Clinic CF2
Spitalul Clinic CF2. FOTO Facebook Spitalul Clinic CF2

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au finalizat urmărirea penală și au dispus „trimiterea în judecată a doi medici pentru comiterea, în coautorat, a infracțiunii de fals intelectual”.

Faptele de care sunt acuzate doctorițele au avut loc în contextul epidemiologic din anii 2020 și 2021, când la nivel național a fost declarată starea de urgență și, ulterior, starea de alertă pentru prevenirea și combaterea infecției cu virusul Sars Cov 2.

Una dintre măsurile instituite prin ordinul de ministru nr. 434 din 26 martie 2021 era efectuarea triajului clinic și epidemiologic al pacienților în spații special amenajate în afara unităților medicale sau în interiorul acestora, triaj urmat de un circuit clar stabilit, respectiv interzicerea accesului pacienților suspecți de infecția Sars Cov 2 în secțiile non-covid și îndrumarea acestora către spitalele covid, stabilite prin același ordin.

Pacienta avea simptome COVID, dar medicii au trecut în fișă altceva, ca să o poată interna

Cele două doctorițe, care asigurau serviciul de gardă în Spitalul Clinic CF2 din București  au internat aici o pacientă care manifesta simptome specifice infectării cu coronavirus, deși la data respectivă, unitatea nu era spital cu specific Covid și, în consecință, era interzisă internarea aici pacienților cu simptomatologie COVID-19, arată procurorii.

„În baza probatoriului administrat, s-a reținut că în data de 28.03.2021, în calitate de medici în specialitatea obstetrică – ginecologie în cadrul Spitalului Clinic CF2 București, cunoscând problemele respiratorii ale pacientei prezentate la camera de gardă, dar și faptul că nu a fost efectuat triajul epidemiologic obligatoriu cu ocazia internării acesteia, au consemnat în foaia de observație, sub parafă și semnătură, diagnosticul fictiv de <<metroragii în climax>>, omițând cu intenție consemnarea simptomatologiei specifice infecției Sars Cov 2”, se arată într-un comunicat transmis vineri, 17 mai, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Potrivit procurorilor, falsificarea înscrisului oficial s-a realizat în scopul internării pacientei în spitalul non covid CF2 și, ulterior, de a crea premisa necesară transferului și internării în secția ATI a spitalului în care nu ar fi putut fi internat un pacient cu simptomatologie specifică infecției Sars Cov 2.

Femeia a fost ulterior transferată la CF1 (spital Covid), unde a și decedat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite