Marian Vanghelie, urmărit penal pentru 23 de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie se află în arest preventiv
Marian Vanghelie se află în arest preventiv

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins cercetările faţă de primarul suspendat al Sectorului 5 din Capitală, Marian Vanghelie. În acest moment edilul este urmărit penal pentru 23 de fapte de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

„S-a făcut o extindere a urmăririi penale, în sensul că i s-a explicat domnului primar mai în concret în ce constau învinuirile şi practic am ajuns la situaţia în care este acuzat pentru opt infracţiuni de abuz în serviciu, opt infracţiuni de luare de mită şi şapte infracţiuni de spălare de bani. Procurorii au simţit nevoia să expliciteze printr-o ordonanţă de extindere în ce constau învinuirile aduse”, a precizat Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie.

Mai mult, apărătorul a adăugat că edilul nu a dorit să facă declaraţii în faţa procurorului, dar va face acest lucru în faţa judecătorilor.

Arestat pentru luare de mită

Marian Vanghelie a fost arestat, pe 14 martie, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, infracţiuni pe care, spun anchetatorii, le-ar fi comis vreme de opt ani, timp în care ar fi beneficiat de o mită record, de 90 de milioane de euro.

Concret, procurorii DNA notează, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă, că politicianul, în schimbul unor foloase materiale, l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru, proprietar al Premier Palace Hotel, să obţină numeroase contracte de lucrări publice încheiate cu Primăria Sectorului 5, în valoare totală de două miliarde de lei, în schimbul unui comision de 20% per contract.

Referatul DNA, prin care s-a cerut arestarea preventivă a lui Vanghelie, conţine, printre altele, şi detalii despre traseul banilor proveniţi din comisioane. Astfel, un mod de plată al acestor comisioane l-ar fi constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie. Mai exact, potrivit procurorilor, primarul a primit mită şi sub formă de contracte de publicitate acordate posturilor de televiziune B1 TV şi OTV.

De ce a ajuns Vanghelie după gratii

Instanţa care a decis că Vanghelie trebuie să stea după gratii a arătat că faptele care ar fi fost săvârşite de acesta sunt grave, având în vedere consecinţele acestora asupra bugetului local, infracţiunile fiind de natură să provoace rezonanţă negativă în societate, arată instanţa supremă, în motivarea deciziei de arestare a edilului.

„Privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică şi pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, măsura arestării preventive fiind şi proporţională cu gravitatea acuzaţiilor prin raportare şi la natura interesului public ocrotit, dar şi suficientă pentru realizarea scopului astfel cum prevede art.202 alin.1 Cod procedură penală, ordinea publică însemnând, printre altele, un climat social firesc care presupune funcţionarea normală a activităţilor economice, financiare, fiscale", conform motivării deciziei Curţii Supreme.

Sursa citată arată că există o stare de pericol pentru ordinea publică dacă Vanghelie ar fi lăsat în libertate, fie prin activitatea ulterioară faptelor din dosar, fie prin reacţia negativă declanşată în societate.

„Faptele presupus săvârşite sunt de natură a provoca rezonanţa negativă în societate, infracţiunile presupus a fi fost săvârşite sunt grave, avându-se în vedere şi consecinţele acestora asupra bugetelor autorităţilor locale", potrivit motivării instanţei.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite