CSM către Comisia Europeană: Este nevoie de o „perioadă de tranziție” pentru aplicarea modificărilor aduse pensiilor magistraților

0
Publicat:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adresat marți, 13 iunie, o scrisoare Comisiei Europeane având în vedere demersul legislativ referitor la modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Consiliul Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii

În contextul abordării legislative privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sistemului public de pensii, aflate în prezent pe rolul Camerei Deputaților, Consiliul Superior al Magistraturii spune că a luat act de modificările aduse pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor.

„Consiliul își exprimă îngrijorarea cu privire la modul de modificare a proiectului de act normativ, care contravine atât recomandărilor formulate în cadrul mecanismului privind statul de drept, cât și obiectivelor stabilite de Mecanismul de redresare și reziliență cu scopul de a garanta independența sistemului judiciar, sporind calitatea și eficiența acestuia”, se arată în document.

„Reamintim că, în procesul de elaborare și adoptare a legilor justiției, au fost respectate toate recomandările Comisiei Europene și obiectivele de etapă ale PNRR, inclusiv cele referitoare la pensii”, mai spune CSM.

Consiliul arată că procesul legislativ s-a desfășurat cu încălcarea cooperării „loiale” între instituțiile implicate și cu lipsa transparenței. Deși Consiliul spune că a avizat cu observații proiectul de act normativ transmis de Guvern și adoptat de Senat, varianta actuală, astfel cum a fost modificată în fața comisiilor Camerei Deputaților, are o formă total diferită și introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor și cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

„Sistemul judiciar înțelege și sprijină inițiativa legislativă care vizează eliminarea inechităților din cadrul sistemului și a derapajelor din trecut generate de lipsa armonizării legislative care duce la un cuantum disproporționat al pensiilor în cazuri concrete, cu condiția ca dispozițiile legale avute în vedere să stabilească o perioadă de tranziție sau o aplicare etapizată adecvată. Este necesară o perioadă de tranziție pentru a asigura încrederea legitimă a profesioniștilor din sistemul judiciar, care și-au început cariera în temeiul unui cadru juridic diferit, recunoscut de peste 25 de ani”, mai spune CSM

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite