MAE, mesaj la moartea lui Navalnîi: „O pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice”

0
Publicat:

Ministerul Afacerilor Externe (MA) a transmis un mesaj după moartea lui Aleksei Navalnîi în care își exprimă regretul profund în legătură cu decesul în închisoare al politicianului rus de opoziție.

Aleksei Navalnîi a murit în închisoare FOTO EPA EFE
Aleksei Navalnîi a murit în închisoare FOTO EPA EFE

Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. Ulterior, a devenit o țintă constantă a regimului președintelui Vladimir Putin datorită activismului său și spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat și liber”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

În 2021, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania. Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun.

Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar și abuziv din punct de vedere juridic și politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Alexei Navalnîi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European.

 „Împărtășim durerea lor”

Conform oficialilor români, Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparență, justiție și respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriașă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanțe familiei lui Alexei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtășim durerea lor și suntem solidari cu cei care au admirat și sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și reiterează importanța respectării, fără întârziere, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse”, arată MAE.

Proteste înăbușite în Rusia după moartea lui Navalnîi. Cel puțin 100 de persoane au fost arestate VIDEO

Autoritățile ruse au luat măsuri drastice împotriva oamenilor care s-au adunat pentru a marca moartea lui Aleksei Navalnîi - un grup pentru drepturile omului susținând că minimum 100 de persoane au fost arestate, relatează Sky News.

Imagini și fotografii din cele mai mari două orașe ale Rusiei - Moscova și Sankt Petersburg - arată cum polițiștii au smuls pancartele protestatarilor și i-au târât pe alții departe de monumentele improvizate în memoria opozantului rus. 

La Moscova, inclusiv jurnaliștii prezenți la fața locului au fost reținuți. 

Tot ceea ce se întâmplă în acești ani, pe teritoriul țării mele iubite, este o rușine”, a afirmat o femeie aflată la locul cu pricina, pentru sursa citată. 

Cu toate că autoritățile nu au oferit informații despre arestări, rușii au fost atenționați să nu ia parte la proteste la Moscova. Această informație survine după ce disidentul Navalnîi, un critic important al președintelui Vladimir Putin, a fost declarat mort vineri de către autoritățile penitenciare din Rusia, la vârsta de 47 de ani. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite