Lovitură pentru mafia zarzavagiilor. Zece maşini, 330.000 de lei şi 500 de tone de fructe, confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece maşini de lux, aproape 500 de tone de fructe şi legume, precum şi echivalentul în lei şi valută a peste 330.000 de lei au fost confiscate în urma celor 46 de percheziţii organizate, miercuri, pentru destructurarea unei grupări de evazionişti, format din români, arabi şi turci.

„În urma celor 46 de percheziţii efectuate, la data de 9 iulie, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti au fost descoperite şi indisponibilizate mai multe bunuri cu valoare probantă în cauză şi au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin activitatea ilicită”, se arată într-un comunicat emis de Poliţia Capitalei.

Potrivit surselor citate, sumele exacte indisponibilizate de la suspecţi reprezintă 38.840 de euro, 28.000 de dolari şi aproape 72.000 de lei. De asemenea, a fost pus sechestru asupra mai multor conturi bancare cu o valoare de aproximativ 16 milioane de lei.

În acest dosar sunt bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani 28 de persoane, cetăţeni români, arabi şi turci, dintre care 12 au fost reţinute.

Prejudiciul creat – aproape 24 de milioane de euro într-un an

Membrii grupului sunt bănuiţi că, în perioada 2013 -2014, ar fi făcut achiziţii intracomunitare şi importuri de legume-fructe din state care nu sunt membre în Uniunea Europeană, utilizând societăţi comerciale interpuse, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe profit. În acest mod ar fi fost produs un prejudiciu de 108 milioane de lei, respectiv aproximativ 24 de milioane de euro.

Din probele administrate în dosar rezultă că în actele contabile ale firmelor implicate au fost evidenţiate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale.

Legumele şi fructele achiziţionate din state ale Uniunii Europene şi din state ne-membre, precum Trucia, prin societăţi comerciale interpuse a fost tranzacţionată angro succesiv prin mai multe societăţi comerciale, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul consolidat al statului.

În lanţul infracţional au fost folosite şi societăţi comerciale care nu au avut niciodată angajaţi, cu sedii declarate fie în cadrul unor birouri de avocatură, fie la adrese unde se află doar terenuri virane, service-uri auto ori garaje.

În cauză se fac investigaţii cu privire la posibila implicare în activitatea infracţională a doi funcţionari din cadrul ANAF de la Direcţia Mari Contribuabili, care ar fi favorizat activitatea membrilor grupului infracţional organizat, mai arată anchetatorii DIICOT.

Dosarul a fost înregistrat ca urmare a sesizării formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, procurorii DIICOT Bucureşti dispunând până în prezent începerea urmăririi penale faţă de 28 de persoane - cetăţeni români, turci şi arabi - suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite