Liderii politici din România susţin graţierea lui Gică Popescu. Cum se obţine o graţiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii politici cer graţierea lui Gică Popescu (foto)
Liderii politici cer graţierea lui Gică Popescu (foto)

Susţinerea pentru Gică Popescu, condamnat în dosarul „Transferurilor” la trei ani şi o lună de închisoare, nu a întârziat să apară. Politicieni, persoane publice, dar şi preşedintele clubului Dunărea Calafat, primul club la care „Baciul” a jucat, susţin graţierea fostului fotbalist.

Primul pas a fost făcut de Senatorul UNPR Constantin Popa care a iniţiat o petiţie online de strangere de semnături pentru graţierea lui Popescu. Acesta a precizat într-un comunicat de presă, că românii „îi sunt datori” lui Gică Popescu pentru toate realizările sale sportive, motiv pentru care a iniţiat o petiţie on-line pentru graţierea fostului fotbalist. 

Acţiuni similare au fost făcute şi de un consilier local din municipiul Braşov şi preşedinte al secţiei de handbal a clubului Corona Braşov, Vasile Kraila, care a precizat că va începe o acţiune de strângere de semnături pentru graţierea lui Gică Popescu, pe care le va trimite preşedintelui Traian Băsescu, împreună cu o cerere de eliberare. 

Nici Gicu Balaci, preşedintele Clubului de Fotbal Dunărea Calafat, prima echipă unde a jucat Gică Popescu, nu a rămas indiferent la situaţia în care se află Gică Popescu şi are intenţia să înceapă să strângă semnături pentru graţiere.

"Nu mă aşteptam, suntem şocaţi de decizie, pentru noi, pentru fotbalul românesc, este o lovitură foarte grea. Gică Popescu a fost ambasadorul fotbalului românesc peste tot în lume, în Olanda, în Spania, în Turcia, pe unde a jucat, România a avut foarte mult de câştigat. Să ajungi într-o asemnea situaţie...brand-ul României a fost Gică Popescu, asta a fost justiţia? Copiii spun: «Tată, vreau să mă fac şi eu fotbalist!» Întrebarea era: «Ca cine?», «Ca Gică Popescu», acum ce le răspund? Aş dori să fac un apel la toţi marii sportivi, la generaţia de aur, la toţi sportivii de acum, să facem un front comun, să reuşim să strângem semnături, să rugăm preşedintele ţării să îl graţieze pe Gică Popescu. Ar fi un lucru extraordinar de mare, în folosul fotbalului românesc", a declarat Gicu Balaci.

Liderii politici sunt de partea fostului fotbalist

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi-a arătat şi el susţinerea, spunând că va semna petiţia de graţiere care va fi trimisă şefului statului.

"Ca cetăţean al României, dacă va trebui să înaintăm o petiţie pentru graţiere inividuală către preşedintele statului român, pentru Gică Popescu, personal, aş semna-o şi o s-o semnez, să ştiţi", a arătat Zgonea.

Mai mult, acesta a precizat că Gică Popescu este un om care a făcut foarte mult bine României şi cu care românii s-au lăudat.

"Este de o sută de ori mai cunoscut decât orice politician din România. Despre Gică Popescu, dacă te duci din Turcia până în Barcelona sau până în nordul Europei, toată lumea ştie că a fost căpitanul Barcelonei şi căpitanul echipei naţionale", a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Un alt lider politic care susţine demersurile de graţiere este preşedintele PNL Crin Antonescu care a arătat într-o declaraţie de presă că, din punct de vedere personal, se alătură demersului privind strângerea de semnături.

„Consider că sunt momente în care trebuie să învăţăm să ne preţuim simbolurile naţionale şi să luăm atitudine atunci când acestea traversează clipe dificile ale vieţii lor. Din punct de vedere personal, mă alătur demersului iniţiat de preşedintele clubului Dunărea Calafat cu privire la strângerea de semnături pentru graţierea marelui nostru fotbalist şi căpitan al Generaţiei de Aur, Gică Popescu. Precizez că fac această declaraţie în nume personal, având în vedere amintirea momentelor de bucurie şi de mândrie naţională pe care această personalitate le-a adus fiecărui român prin rezultatele obţinute sub culorile echipei naţionale de fotbal a României. De asemenea, nu trebuie să uităm că Gică Popescu, de-a lungul întregii sale activităţi sportive, a fost un adevărat ambasador al României, făcând apreciat numele ţării noastre, acolo unde politicul nu reuşea", a precizat Antonescu.

De asemenea, premierul Victor Ponta şi-a arătat şi el susţinerea pentu graţierea fostului fotbalist, dar doar  în calitate de „simplu cetăţean”.

"Ca premier nu mă pot pronunţa. Ca simplu cetăţean al României, sigur că susţin cererea de graţiere", a declarat Victor Ponta pentru Gândul, atunci când a fost întrebat dacă va susţine cererea de graţiere individuală a lui Gică Popescu.

Şi fostul preşedinte al Federeaţiei Române de Fotbal Mircea Sandu a declarat că ar fi „extraordinar” ca Gică Popescu să fie graţiat, dar, odată cu el ar trebui graţiaţi şi ceilalţi oameni de fotbal condamnaţi în acest dosar.

"Gică Popescu este o emblemă a României, atât ca jucător al echipei naţionale, cât şi ca jucător la cluburi mari ale Europei. Dacă preşedintelui îi permite legea şi poate face un astfel de gest ar fi extraordinar. Dar pe de altă parte alţii s-ar întreba «Dar de ce el şi nu şi noi?». Nu e simplu nici pentru preşedinte. Dar m-aş bucura foarte mult. Am avut două discuţii cu Gică Hagi şi el era distrus. Familia... erau toţi împreună când s-a predat Gică Popescu... Şi nu e în regulă pentru familia lui",a arătat Sandu.

Cum se cere o graţiere

Graţierea individuală se acordă, potrivit legii, la cerere sau din oficiu numai după ce hotărârea de condamnare este definitivă. Aceasta poate fi cerută de cel care a fost condamnat, avocatul sau reprezentantul legal al acestuia şi familie.

Solicitarea este trimisă preşedintelui şi, dacă acesta consideră că este necesar, poate cere avize consultative de la Ministerul Justiţiei.

Totodată, preşedintele poate solicita informaţii suplimentare şi de la  conducerea închisorii, Poliţie, instanţe şi de la instituţiile aflate în subordinea administraţiei publice locale.

După ce este semnat, decretul de graţiere se publică în Monitorul Oficial, Partea I, iar printr-un decret pot fi graţiate una sau mai multe pedepse.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite