Judecătorul Cristi Danileţ nu mai are dreptul să judece şi nu mai primeşte salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis faptul că judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj nu mai are dreptul de a judeca, deci nici să mai primească salariu.

Purtătorul de cuvânt  al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu, a declarat pentru hotnews.ro faptul că judecătorul a fost suspendat până la o decizie a instanţei supreme.

Se pare că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) ar urma să judece contestaţia lui Danileţ la decizia Secţiei pentru judecători prin care a fost exclus din magistratură. 

CSM a motivat decizia susţinând faptul că judecătorul Cristi  Danileţ a avut o conduită care aduce atingere imaginii justiţiei. Acesta a transmis că i se impută două filmuleţe postate pe TikTok: în unul apare tăind gardul viu de acasă iar în celălalt curăţând o piscină.

De asemenea, acesta a susţinut că va formula recurs la instanţa supremă, dar şi faptul că îşi va continua îndeplinirea atribuţiilor până va fi luată decizia finală în cazul său.

Cristi Danileţ a fost suspendat din funcţie, ceea ce înseamnă că nici nu îşi va mai primi salariul. De menţionat este faptul că o decizie a ICCJ poate dura destul de mult. 

„Suspendarea din funcţie înseamnă că nu mai mergi la serviciu şi nu mai desfăşori activitatea de judecată. Dacă Înalta Curte desfiinţează soluţie (n.r. - decizia de excludere din magistratură) Secţiei pentru judecători în materie disciplinară, atunci îşi reia activitatea de judecată şi i se plătesc retroactiv drepturile salariale”, a declarat pentru purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu, pentru sursa citată. 

Totodată, aceasta a explicat faptul că  suspendarea din funcţie a unui magistrat se face în baza legii 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, articolul 62, alineat 1, litera e, care arată că „e) în perioada cuprinsă între data pronunţării hotărârii secţiei corespunzătoare de aplicare a sancţiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) (n.r. - exluderea din magistratură) şi data eliberării din funcţie”. 

Dacă ICCJ menţine decizia dată de CSM, atunci judecătorul este exclus din magistratură prin decret de eliberare din funcţie semnat de şeful statului. 

„Cu majoritate, în baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu opinie separată în sensul admiterii cererii de repunere pe rol a cauzei formulată de pârâtul Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj. Cu opinie separată în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de depăşirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile şi de încălcarea repartizării aleatorii”, este decizia luată luni, 13 decembrie, de Secţia pentru judecători în materie disciplinară din CSM.

Judecătorii care fac parte din comisia menţionată sunt:

  • Bogdan Mateescu, care este şi preşedinte al CSM
  • Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena
  • Nicoleta Ţînţ, Gabriela Baltag, Evelina Oprina
  • Andrea Chiş şi Mihai Bălan

Decizia privind activitatea lui Cristi Danileţ ar fi fost luată prin intermediul voturilor date de judecătorii Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena şi Nicoleta Ţînţ, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. 

Cristi Danileţ este considerat unul dintre magistraţii reformişti, fiind unul dintre cei care au protestat în stradă faţă de modificarea legilor justiţiei de către PSD. 

Cei care au votat împotriva deciziei de excludere din magistratură a judecătorului sunt Mihai Bălan şi Andrea Chiş. Judecătorii care au propus sancţionarea lui Danileţ prin reducerea salariului sunt Gabriela Baltag şi Evelina Oprina. 

Cristi Danileţ a militat constant pentru reforma Justiţiei şi unul dintre magistraţii care au protestat în stradă faţă de modificarea legilor justiţiei. 

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmuleţe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăţ o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmaţie în legătură cu justiţia şi imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viaţa mea privată pentru care nu înţeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reţinută este conduita prin care se aduce atingere imaginii justiţiei. Soluţia s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecţia Judiciară. Evident, voi formula recurs la ICCJ şi sunt sigur că se va remedia această soluţie. Îmi voi continua îndeplinirea atribuţiilor până se ia decizia finală.”, a transmis Cristi Danileţ pe pagina sa de Facebook.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite