Reacţii ale societăţii civile după excluderea din magistratură a lui Cristi Danileţ. Filmuleţele pentru care a fost sancţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cristi danilet

Excluderea judecătorului Cristian Danileţ a stârnit reacţii critice ale mai multor personalitati din societate. Grupul pentru Dialog Social a protestat, într-un comunicat, împotriva eliminării din magistratură a judecătorului şi a catalogat decizia de excludere drept „un linşaj”.

„Grupul pentru Dialog Social este indignat, ca toată societatea civilă, de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de către Secţia de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Justificarea CSM pentru acest gest de o duritate extremă este aceea că judecătorul Danileţ ar fi adus prejudicii de imagine justiţiei din România prin două înregistrări din viaţa lui domestică, lipsite de orice conţinut politic sau ofensator.Dimpotrivă, prin tot ceea ce a făcut, judecătorul Danileţ a construit o imagine pozitivă justiţiei din România. A impus educaţia juridică drept disciplină şcolară în România. A editat manuale de educaţie juridică, a participat în şcoli la nenumărate acţiuni de educare juridică a elevilor. A militat constant pentru o justiţie curată şi eliberată de ingerinţele politicului. Atâta câtă e, încrederea în justiţia din România se datorează în mare măsură activităţii civice a judecătorului Danileţ. Care, prin tot ce a făcut, s-a dovedit unul dintre aliaţii cei mai eficienţi ai unei justiţii curate în România”, au transmis reprezentanţii Grupului într-un comunicat de presă. 

Ei au subliniat că „eliminarea lui din magistratură este, fără îndoială, un linşaj – venit dinspre structurile cele mai toxice din interiorul sistemului public de justiţie din România. A tăcea în faţa unui asemenea linşaj ar însemna abandonarea acelei Românii europene pe care o dorim cu toţii. Dacă acceptăm acest linşaj, atunci România e cu adevărat un stat eşuat”. 

GDS a mai transmis că este alături de Cristi Danileţ şi toţi magistraţii români care cred încă într-o justiţie curată.

„România nu poate fi un stat european dacă nu e şi un stat de drept. Cerem politicienilor români să corijeze, prin toate mijloacele pe care le au la îndemână, această derivă anti-justiţie care reîncepe să se manifeste în România. Şi să îşi arate în modul cel mai concret ataşamentul pentru o justiţie liberă şi curată. E inadmisibil să ai drept şef al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor o persoană care şi-a exprimat constant aversiunea faţă de DNA şi adeziunea la cruciada anti-justiţie a regimului Dragnea – dar să excluzi din magistratură pe cineva care, prin tot ce a făcut, a militat pentru o justiţie liberă în România. A fi alături de Cristi Danileţ înseamnă acum a fi alături de statul de drept. Fără de care România europeană nu poate exista”, mai afirmă sursa citată. 

Tudor Chirilă: „Despre ce vorbim noi aici? Despre un avertisment”

Şi actorul Tudor Chirilă a condamnat eliminarea judecătorului Cristi Danileţ de către CSM, despre care a scris că este un „avertisment că cine nu va juca după muzica mafiei, va avea probleme”.

„Ce s-a întâmplat cu Cristi Danileţ este mizerabil şi absurd”, a scris Chirilă pe Facebook , explicând că „motivarea, cum că filmuleţele de pe Tik Tok în care face pe grădinarul aduc atingere profesiei sau demnităţii de magistrat” este absurdă.

Actorul a amintit şi că „Dănileţ a fost foarte vocal împotriva Ordonanţei 13 şi a modificărilor legilor justiţiei care au scos sute de mii de oameni în stradă începând cu 2017”, argumentând că este de fapt vorba despre un „avertisment pentru toţi magistraţii”.

Marian Godină: „Nu cred că o mână de oameni pot decide că un judecător a adus prejudiciu de imagine magistraturii”

Poliţistul braşovean Marian Godină a scris pe Facebook că că ar fi mai interesat de pregătirea şi activitatea profesională a judecătorului Cristian Danileţ şi nu de activităţile din timpul liber. Poliţistul a subliniat şi că ar fi interesat de timpul liber al judecătorului, dacă acesta şi l-ar petrece alături de persoane certate cu legea

„Nu cred că o mână de oameni pot decide că un judecător a adus prejudiciu de imagine magistraturii, căci, doar ca exemplu, mie unuia, dl Danileţ mi-a creat o imagine mult mai bună a judecătorilor în special şi a magistraturii în general”, a scris pe facebook Marian Godină.

Potrivit poliţistului, cei care ar fi trebuit să constate prejudiciul de imagine ar fi fost societatea şi nu

„Societatea e cea care ar trebui să fie scandalizată de comportamentul unui judecător aflat în timpul liber şi, mai apoi, un juriu ca cel de ieri să constate dacă într-adevăr a fost creat un prejudiciu de imagine. Astăzi, ne aflăm exact într-o situaţie inversă, când cei de la Inspecţia Judiciară au constatat că dl Danileţ a adus un prejudiciu de imagine magistraturii, decizie care a scandalizat o mare parte din societate şi care, ea însăşi aduce un prejudiciu de imagine magistraturii, cel puţin în opinia mea. Nu am vorbit cu dl Danileţ încă, dar îi transmit pe această cale că, pentru mine, dumnealui a îmbunătăţit mult imaginea magistraturii române”, a mai completat Godină. 

 O altă reacţie a venit din partea Ambasadei SUA, care a transmis că „este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură

„O justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă. După cum a spus recent Preşedintele Biden la #SummitforDemocracy, democraţia nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generaţie. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunităţii globale pentru democraţie, pe parcursul Anului de Acţiune al Summit-ului pentru Democraţie. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare şi anticorupţie necesare. Cetăţenii români merită un sistem de justiţie independent, care să respecte statul de drept şi valorile democratice. Trebuie să continuăm să susţinem valorile care ne unesc”, a mai transmis ambasada SUA.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite