Judecătorii CSM cer Inspecţiei Judiciare verificarea lui Lucian Netejoru... şeful Inspecţiei Judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia pentru judecători din cadrul CSM a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară pentru a face verificări cu privire la posibile abateri de gravă neglijenţă în cazul şefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, şi a inspectoarei Roxana Petcu, informează Ziare.com.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat decizia cu şase voturi pentru şi patru împotrivă, scrie Ziare.com.

Inspectoarea Roxana Petcu a realizat două rapoarte referitoare la un articol de presă şi o declaraţie a fostului judecător CCR Petre Lăzăroiu. Inspectoarea a concluzionat că acestea nu au afectat independenţa şi imparţialitatea judecătorilor de la Înalta Curte. Cele două rapoarte au fost contrasemnate de Lucian Netejoru, deşi şefa Direcţiei de Inspecţie pentru Judecători (DIJ) din IJ le avizase negativ.

Unul dintre rapoarte viza un articol care analiză condamnarea lui Liviu Dragnea, publicat pe site-ul "Lumea Justiţiei", apropiată postului Antena 3: "Lista cu judecătorii care l-au condamnat nelegal pe Liviu Dragnea. Şase magistraţi l-au executat în dosarul Angajărilor fictive". Un alt raport viza declaraţiile făcute de fostul judecător CCR, Petre Lăzăroiu, care susţinea că Liviu Dragnea a fost condamnat politic, iar foştii săi colegi din CCR nu au dat o decizie din cauza presiunilor.

Judecătorii CSM au criticat rapoartele Inspecţiei Judiciare

Judecătorul Bogdan Mateescu este cel care a solicitat apărarea independenţei judecătorilor de la Curtea Supreme. „Eu am solicitat apărarea independenţei judecătoreşti. Eu sunt mai mult decât mâhnit, sunt revoltat... Acelaşi inspector judiciar, Roxana Petcu, a gestionat ambele lucrări. Opinia că nu există nici măcar o aparenţă (de afectare a independenţei judecătoreşti - n.red.), ba chiar se antameaza în articolele de presă şi chestiuni personale, este revoltătoare şi solicit verificări la Inspecţia Judiciară. şi Inspecţia Judiciară trebuie să răspundă, aşa cum fac şi judecătorii pentru activitatea lor. Va rog să luaţi act de această solicitare. Acelaşi inspector a propus respingerea apărării independenţei (în ambele cazuri - n.red.), că Lucian Netejoru le-a avizat favorabil pe ambele, ceea ce mi se pare cu atât mai revoltător. Salut avizul negativ al şefei DIJ prin care se arată că astfel de cereri trebuie admise”, a susţinut acesta.

Şefa Curţii Supreme a avut şi ea o poziţie critică faţă de rapoartele Inspecţiei Judiciare.

„Sugestiile de implicare a Înaltei Curţi în jocul politic sunt inacceptabile. Sunt total nefondate şi afectează nu doar prestigiul ICCJ, ci se referă per ansamblu la sistemul judiciar. Înalta Curte se aşază total în afară jocului politic. Nu pot să fiu de acord nici cu concluziile rapoartelor şi nici cu considerentele care au condus inspectorul... Pe mine lecturarea celor două rapoarte m-a mâhnit. Se fac afirmaţii care pun în discuţie modul de soluţionare a cauzei”, a declarat Alina Corbu, şefa Curţii Supreme.

„Nu am înţeles de ce au pus în articole numele judecătorilor cu referire la viaţă privată a acestora....Vă propun însuşirea avizului negativ propus de şefa Direcţiei de Inspecţie pentru Judecători", a declarat şi Mariana Ghena, judecător din partea Curţii Supreme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite