Joe Biden a ajuns la Bucureşti: „Voi păziţi graniţele Europei şi vă mulţumesc pentru asta. Este o obligaţie sacră să fim alături de voi şi de NATO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Joe Biden a aterizat în urmă cu câteva momente pe Aeroportul Otopeni la bordul Air Force Two pentru o vizită oficială ded două zile. Biden a susţinut un discurs la baza 90 de la Otopeni, în care a mulţumit soldaţilor români pentru curajul dovedit în teatre de război NATO şi a reasigurat România de sprijinul total al aliaţilor, în contextul tensiunilor din Ucraina.

Principalele declaraţii susţinute de Joe Biden la Bucureşti:

Încep prin a vă spune mulţumesc pentru această primire, mi s-a spus că va fi mai rece aici, dar vremea este foarte bună. Este o plăcere să văd trupele noastre lucrând împreună. 

 

Vreau să le mulţumesc celor care fac tot ceea ce pot pentru a păstra puternică alianţa noastră. Am cunoscut foarte mulţi oameni în România, am văzut cum aţi parcurs drumul de la tiranie la libertate. 

 

Nu cred că am înţeles pe deplin curajul poporului român până când am auzit despre el de la trupele noastre, care se aflau în prima linie alături de români în Afganistan. 

 

Vreau să mulţumesc bărbaţilor şi femeilor în uniforme care ne apără. Vreau să le mulţumesc celor cinci români care şi-au dat viaţa pentru noi în Afganistan. 

 

În România, forţele americane au găsit aliaţi de nădejde. România este un partener serios şi ferm, aşa a fost din prima zi. 

 

Românii continuă să crească bugetul militar până la 2% din PIB. Consider că sunteţi cea mai grozavă generaţie de luptători, iar asta nu e o hiperbolă. V-am văzut în Bosnia, în Kabul, în Kandahar. Sunteţi un grup extraordinar. Voi şi familiile voastre sunteţi un grup de patrioţi de care sunt deosebit de mândru, cum sunt şi de această alianţă. 

 

Este o obligaţie sacră să fim alături de voi şi de NATO. Puteţi să vă bazaţi pe noi. Astăzi, agresiunea din Crimeea ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce România face parte din NATO. 

 

Acţiunile Rusiei au violat nu doar integritatea Ucrainei, ci şi principiile fundamentale pentru care am luptat în secolul XX, acela ca graniţele Europei să nu mai poată fi schimbate prin forţa armelor. De aceea, continuăm să condamnăm ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia.

De ce continuă eforturile Rusiei să destabilizeze Ucraina? Trebuie să revitalizăm NATO, care să iasă mai puternic din această criză. Aliaţii NATO trebuie să fie împreună pe sol şi pe mare. 

 

Sunt mulţumit că veţi fi în misiuni şi în 2014. 

 

Voi păziţi graniţele Europei şi vreau să vă mulţumesc pentru asta.

***

Vicepreşedintele SUA şi soţia sa au fost întâmpinaţi la Aeroportul Otopeni, la scara avionului, de către ministrul de Externe, Titus Corlăţean şi de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA, Duane Butcher.Oficialul SUA a primit salutul Gărzii de Onoare. Ministrul Corlăţean i-a oferit soţiei vicepreşedintelui american un buchet de flori.

image

Ministrul roman de Externe, Titus Corlăţean, i-a întâmpinat pe vicepreşedintele Joe Biden şi pe soţia acestuia Jill Biden, pe aeroportul Otopeni FOTO Mediafax 

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a ajuns, marţi după-amiază, la Bucureşti, la bordul Air Force 2, împreună cu soţia sa, pentru o vizită oficială de două zile, în care se va întâlni cu preşedintele Băsescu, cu premierul Ponta şi cu societatea civilă, tema centrală fiind situaţia regională.

El a ajuns la Bucureşti la invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, într-un context regional extrem de tensionat, cauzat de criza din Ucraina şi deteriorarea relaţiilor dintre 

În ajunul vizitei sale la Bucureşti, Joe Biden a declarat că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilităţii acestei ţări, precum şi în susţinerea aspiraţiilor Republicii Moldova de a deveni membru UE.

Cu prilejul vizitei vicepreşedintelui SUA, Palatul Victoria va deveni o fortăreaţă, a afirmat premierul Victor Ponta, care a inspectat personal sala în care va avea o întrevedere cu Joseph Biden. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/joe-biden-la-bucure-ti" target="_blank">View the story "Joe Biden la Bucureşti " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite