Ion Cristoiu şi Gabriel Oprea, audiaţi ca martori în dosarul în care este cercetată Codruţa Kovesi, pe baza unei plângeri depusă de Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Cristoiu a fost audiat joi, la Secţia Specială de Anchetă a magistraţilor în dosarul în care este cercetată Laura Codruţa Kovesi. Jurnalistul ar fi văzut, în timpul unui interviu cu Sebastian Ghiţă, realizat în Serbia, o fotografie care ar proba presupusa relaţie apropiată dintre fosta şefă DNA şi Ghiţă. La Secţia Specială s-a prezentat şi fostul ministru Gabriel Oprea, care la rândul lui ar fi văzut poza cu pricina.

UPDATE Gabriel Oprea s-a prezentat, joi, la Secţia de anchetă a magistraţilor, precizând că România are nevoie de justiţie puternică.

„Un cetăţean român a făcut o plângere penală unui magistrat român. Şi am fost chemat ca martor, am dat o declaraţie de martor. E un dosar în curs de cercetare”, a declarat Gabriel Oprea, la ieşirea de la Secţia de anchetă.

Întrebat cum vede dosarul deschis în urma unui denunţ al lui Sebastian Ghiţă, fostul ministru de Interne a spus: „Eu l-am cunoscut pe Ghiţă, a fost la PSD, unde am fost şi eu, a fost parlamentar.(...) Am fost amic cu Sebastian Ghiţă. (...) România are nevoie, ca să fie puternică, de o justiţie puternică. În schimb, nu are nevoie de abuzuri”.

Cristoiu, primul audiat

„Sunt chemat ca martor pentru a confirma că poza pusă la dosar de către Sebastian Ghiţă, împreună cu denunţul este cea care mi s-a arătat de Ghiţă. Probabil că mulţi se vor întreba de ce mai este nevoie de Ion Cristoiu câtă vreme fotografia este la dosar. Repet- încercând să fiu un Shakespeare- presupun că procurorii Secţiei vor să vadă dacă fotografia la care m-am referit eu public şi am invocat-o în timpul interviului este cea de la dosar. Asta deoarece – presupun- după interviu, Codruţa Kovesi a susţinut că nu există aşa ceva. Una dintre acuzaţiile de la dosar este de mărturie mincinoasă, desigur în altă împrejurare, dar dacă din descrierea pozei, făcută de mine, rezultă că e de la dosar, (nu ştii ce e a dosar, dacă e aceeaşi fotografie), atunci procurorii pot trage concluzia că în mod public fosta şefă a DNA a minţit”, a declarat Ion Cristoiu pentru Mediafax.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a anunţat că Laura Codruţa Kovesi este urmărită penal pentru luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă.  Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, ca urmare a unei sesizări a fugarului Sebastian Ghiţă, care a susţinut că i-a dat bani lui Kovesi pentru aducerea în ţară a fostului preşedinte FNI, Nicolae Popa. 

În 15 februarie, după audierile de la Secţia specială, fosta şefă DNA a negat că orice întâlnire neoficială cu Sebastian Ghiţă. Laura Codruţa Kovesi a declarat că pot exista fotografii cu ea de la evenimente la care a participat, însă pot să apară şi fotografii false, aşa cum au fost redate publicităţii şi înregistrări false. Kovesi mai spune că nu a discutat despre dosare în afara instituţiei.

„Dacă există poze de la acele evenimente ale instituţiilor, nu am vorbit niciodată cu Ghiţă nici la telefon, nici prin email, nu am folosit mail cu cuvuceaua sau ştiu eu ce alte mailuri s-au vehiculat în spaţiul public. Pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot sa apară poze false asa cum au apărut şi înregistrări falsificate, dar nu exclud să existe inregistrări de la evenimente ale instituţiilor”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Tot Ghiţă a vorbit public despre relaţia cu fosta şefă a DNA, invocând fotografii sau materiale video care ar arăta relaţia apropiată. Laura Codruţa Kovesi a negat de fiecare dată că ar fi avut o relaţie apropiată cu fostul parlamentar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite