Instanţa supremă instituie noi reguli de acces în sălile de judecată. Justiţiabilii vor completa o declaraţie pe propria  răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Accesul publicului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va face după data de 15 mai în baza unei declaraţii pe propria răspundere privind riscurile asociate răspândirii noului coronavirus, iar pe durata a prezenţei în instanţă oamenii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie şi să respecte regulile de distanţiere.

CSM a adoptat, marţi, prin Hotărârea nr. 734, măsuri privind desfăşurarea activităţii administrativ-judiciare în instanţele judecătoreşti începând cu data de 15 mai 2020. În urma hotărârii CSM, fiecare instanţă va stabili un set de reguli menite să prevină răspândirea noului coronavirus. 

„Accesul părţilor şi al reprezentanţilor acestora în sediile Înaltei Curţi va fi permis pentru data şi ora fixate pentru judecarea cauzei care îi priveşte, pe baza actului de identitate şi a citaţiei, ori, în lipsa acesteia, în conformitate cu listele de acces întocmite pe baza dosarelor aflate pe rol în şedinţa respectivă”, se arată într-un comunicat al ICCJ.

Temperatura, verificată la intrare

Potrivit sursei citate, nu este permis accesul persoanelor care prezintă o temperatură corporală mai mare de 37 grade Celsius sau simptome evidente de infecţie respiratorie, în ultimul caz decizia finală privind accesul aparţinând medicului din cadrul ÎCCJ.

„Va trebui completată o declaraţie pe proprie răspundere privind riscurile asociate răspândirii COVID-19 (călătorii în zone de risc, diagnosticarea cu COVID-19, plasarea în izolare sau carantină, contactul cu un bolnav de COVID-19, simptomatologie specifică COVID-19 etc.). Chestionarul este astfel întocmit încât să permită completarea într-un timp mediu de aproximativ 3 minute”, se arată în comunicat.

Accesul, doar cu declaraţia în mână

Reprezentanţii instanţei supreme le recomandă cetăţenilor ca declaraţia pe propria răspundere să fie descărcată de pe site-ul ÎCCJ (www.scj.ro), completată şi semnată în prealabil, în vederea reducerii timpului de aşteptare la momentul efecturării triajului epidemiologic.

Mai mult, declaraţia poate fi  transmisă în prealabil prin e-mail (este necesar să conţină semnătură olografă, cu excepţia documentelor cu semnătură electronică validă), caz în care va putea fi prezentată organelor de pază la momentul accesului exclusiv în format electronic, pe telefonul mobil ori tabletă.

„Accesul la compartimentele auxiliare ale instanţei supreme (consultare dosare, eliberare certificate de grefă etc.) se va efectua, în principiu, cu programare telefonică prealabilă, astfel încât să poată fi respectată distanţa minimă de protecţie. În spaţiile destinate studiului dosarelor din arhive au fost instalate panouri de protecţie”, anunţă ICCJ.

Excepţii de la reguli pentru avocaţi

Pentru a veni în sprijinul avocaţilor, ţinând seama că aceştia pot avea, în aceeaşi zi, cauze pe rolul mai multor instanţe, iar prezenţa lor poate fi necesară în multiple cauze, Înalta Curte a adoptat următoarele reguli derogatorii în ceea ce priveşte prezenţa acestora în sediile ÎCCJ, în vederea desfăşurării activităţii profesionale:

  • Avocaţii pot prezenta declaraţia necesară pentru accesul în sediile îCCJ direct pe telefon sau tabletă, la momentul accesului, fără a fi nevoie să o transmită anterior prin e-mail.
  • În vederea accesului, copia împuternicirii avocaţiale poate fi, de asemenea, prezentată în format electronic, pe telefon sau tabletă.
  • Avocaţii sunt exceptaţi de la obligaţia de a se programa în prealabil pentru compartimentele care lucrează cu publicul şi li se asigură un spaţiu special pentru studierea dosarelor la arhivă, cu menţiunile că va fi necesară respectarea distanţei de protecţie, precum şi autorizarea telefonică pentru prezenţa în sediu, transmisă personalului de pază de către conducătorul de compartiment.

„Personalul de pază va fi instruit să asiste şi să atenţioneze persoanele prezente în sediile ÎCCJ cu privire la respectarea măsurilor de protecţie, care sunt instituite atât pentru asigurarea propriei sănătăţi, cât şi a celor din jur, însă persoanele care refuză să se conformeze acestora chiar şi în aceste condiţii vor fi conduse în afara sediilor Înaltei Curţi de către personalul de pază”, se mai arată în comunicatul ICCJ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite