Instanţa Supremă dispune prezenţa unui medic la ultimul termen din procesul fostului ministru Ioan Avram Mureşan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, i s-a făcut rău în sala de judecată FOTO Adevărul
Fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, i s-a făcut rău în sala de judecată FOTO Adevărul

ICCJ a dispus ca la termenul din 11 februarie al procesului fostului ministru Ioan Avram Mureşan să fie prezent un medic din reţeaua penitenciarelor, după ce, luni, inculpatului i s-a făcut rău în sala de judecată şi nu şi-a administrat singur doza de insulină, deşi i s-a permis acest lucru.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a reluat, luni, dezbaterile privind recursurile făcute de foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan în dosarul în care au fost condamnaţi pentru corupţie alături de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă.

La termenul de luni al procesului, Mureşan a arătat că doreşte să dea o declaraţie, iar la nici două minute de la începerea acesteia a arătat că se simte rău şi că trebuie să-şi facă doza de insulină.

În aceste condiţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a suspendat judecarea acestui caz pentru două ore, timp în care fostul demnitar a fost dus în arestul instanţei.

După reluarea şedinţei, Ioan Avram Mureşan a arătat că nu şi-a făcut injecţia cu insulină, pentru că nu a avut la îndemână un tester cu care să-şi verifice nivelul glicemiei.

Întrebat insistent de către judecători de ce nu a vrut să-şi facă doza de insulină, fostul demnitar a oferit explicaţii medicale, arătând că, în lipsa unui medic specialist şi a cunoaşterii precise a valorilor glicemice, nu îşi face singur doza, pentru că nu vrea să moară.

În aceste condiţii, instanţa a amânat pentru 11 februarie judecarea recursurilor, anunţând că este ultimul termen care se mai acordă în acest caz.

Totodată, instanţa a dispus trimiterea unor adrese la Spitalul Penitenciarului Rahova şi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin care se va solicita asigurarea unui medic de specialitate la termenul din 11 februarie.

În 3 decembrie 2012, Ioan Avram Mureşan a fost adus la instanţă pentru a fi audiat de către judecători, însă acesta le-a spus că nu se simte capabil să dea o declaraţie coerentă privind faptele de corupţie de care este acuzat, din cauza stării sale de sănătate.

Avocata lui Mureşan le-a spus atunci judecătorilor că, în ultima perioadă, după dispunerea efectuării expertizei medicale în cazul clientului său, acesta a fost plimbat sistematic la spitalele penitenciar Gherla, Jilava şi Rahova. Ea a precizat că după ce Ioan Avram Mureşsan a fost văzut de către medici, s-a dispus testarea lui şi în cadrul unor spitale civile, fiind programat în 20 şi 21 decembrie pentru a i se face teste cardiace şi la rinichi.

În acest context, instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 14 ianuarie 2013, arătând că va solicita Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) urgentarea expertizei privind starea de sănătate a lui Mureşan.

În dosarul "Caltaboşul", un complet de trei judecători al ICCJ i-a condamnat, în 14 februarie, pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare şi pe Gheorghe Ciorbă la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători.

Ioan Avram Mureşan este judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, este acuzat de trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, de cumpărare de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

"Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale", au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, au mai arătat procurorii.

Gheoghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeş, cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeş, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.

Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite