Inspectorii ANI verifică averea șefului ANPC. Horia Constantinescu: O fumigenă

0
Publicat:

Inspectorii Agenției Naționale de Integritate verifică averea șefului ANPC, dosarul fiind deschis la sesizarea unui reprezentant al USR, care reclamă neconcordanțe în document. Horia Constantinescu respinge acuzaţiile.

Averea șefului ANPC, verificată de ANI. Foto: Inquam
Averea șefului ANPC, verificată de ANI. Foto: Inquam

Sesizarea a fost depusă de deputatul USR Mihai Badea în urmă cu mai multe săptămâni. Conform răspunsului primit de la ANI, a fost deschis un dosar pentru evaluarea averii lui Horia Constantinescu.

„Declarațiile de avere depuse de Horia Constantinescu în perioadele în care a ocupat funcții publice sunt pline de lacune, apar numeroase tranzacții imobiliare, a făcut multe achiziții scumpe (mașini de lux, iahturi, ceasuri de firmă), iar mass-media a scris despre offshore-urile pe care le controlează în Panama. Decizia ANI de a declanșa evaluarea averii și a modificărilor acesteia confirmă că există niște lucruri dubioase pe-acolo, nu doar mi s-a părut mie”, a declarat deputatul USR Mihai Badea, conform unui comunicat de presă.

Parlamentarul a semnalat mai multe neconcordanţe în declaraţiile de avere ale acestuia din ultimii ani.

"Printre acestea se numără 1,68 de hectare de teren intravilan și 19 construcții cumpărate în 2019, la venituri de doar 96.839 lei și fără conturi declarate sau credite contractate; un iaht în valoare de aproximativ 250.000 euro, cumpărat în perioada ocupării unor funcții publice; cote de participare de până la 100% în mai multe companii, inclusiv offshore-uri înregistrate în Panama, cu zero dividende declarate", transmite USR.

Reacţia şefului ANPC

Această iniţiativă a parlamentarului USR, ca de obicei se transformă din nou într-o fumigenă, aşa cum ne-a obişnuit această formaţiune politică. De ce spun acest lucru? Pentru că în data de 23 octombrie, deci cu zece zile înaintea adresei pe care a înţeles să o facă acest parlamentar, am transmis un mail către Autoritatea de verificare a integrităţii funcţionarilor publici, către ANI şi către Oficiul care supraveghează eventuala spălare a banilor, prin care am solicitat ca toate afirmaţiile făcute de Clotilde Armand în spaţiul public, legate de spălarea banilor, orice lipsă de integritate a mea sau a oricărui membru al familiei mele să fie verificate”, a declarat Horia Constantinescu, pentru News.ro. 

Oficialul susţine că iahtul la care se face referire nu valorează 250.000 de euro: "Este o barcă din 2008, pe care am avut-o închiriată de una dintre firmele familiei mele, timp în care s-au făcut o grămadă de reparaţii, fiind foarte veche, pe care soţia mea a ales să o păstreze cumpărând-o cu maxim 30 000 de euro în urmă cu foarte mulţi ani. Dacă această barcă face atâţia bani şi doar noi am greşit să o cumpere USR-ul. O să vorbesc cu fosta mea soţie să le facă o reducere de 10% şi să depună banii şi ei în mod transparent, în conturile fostei mele soţii”.

Referitor la terenurile agricole pe care le deţine în Tuzla, Horia Constantinescu a declarat că acestea au fost cumpărate în decursul a trei ani "la un preţ al pământului agricol de acolo şi nicidecum la nişte sume fabuloase".

A fost o fermă părăsită, o fermă construită înainte de 1989. Este o fermă pe care eu am vrut să o construiesc şi să o pregătesc pentru ceea ce imaginam eu că o să fie la momentul acela pensia mea. Nu are nici terenuri agricole. Este o adunătură de grajduri vechi şi de construcţii, într-o avansată stare de degradare”, a explicat şeful ANPC.

În ceea ce priveşte acuzaţiile de spălare de bani, acesta a declarat: “Spălarea de bani din Panama reprezintă nivelul intelectual al celor care fac astfel de afirmaţii. Din păcate, aceştia ocupă încă funcţii publice şi este cutremurător faptul că, ajung în astfel de funcţii persoane care nu au nici o noţiune financiar-contabilă, nici o noţiune pare se nici legată de actele normative în vigoare. Nu poţi plăti facturi în altă ţară decât în anumite condiţii şi cu toate avizele necesare pentru a transfera bani. Deci niciodată familia mea sau eu nu am transferat în vreun cont din altă ţară, alte sume decât cele pentru plata, de exemplu cazării la un hotel sau factura unor avocaţi şi nicidecum sutele şi zecile de mii de euro de care aceşti adolescenţi întârziaţi fac vorbire. Este cutremurător, repet, că aceste persoane lansează în continuare în spaţiul public absolut nişte bazaconii din dorinţa de a capitaliza, probabil politic ineficienţa lor într-o manieră în care să fie privită ca o luptă de clasă, înţeleg, pe care aceştia o duc cu absolut toţi cei de care se pot agăţa pentru un plus de imagine”.

Nu am pretins niciodată că suntem o familie săracă. Dividendele pe care soţia mea le-a încasat în perioada când eram căsătoriţi, împreună decideam, pentru că erau banii familiei, încotro să-i îndreptăm. Pentru dividendele pe care aceasta le-a încasat, a plătit taxe şi impozite. Aşa era normal. În urma divorţului de acum doi ani lucrurile care au nevoie de o administrare şi în perioada imediat următoare, eu am ales, în urma unei tranzacţii depuse la notar şi înregistrate ca să rămână în administrarea lor. (..) În urma acestei tranzacţii s-a stabilit în modul cel mai transparent o sultă din care soţia mea, tot în virtutea banilor încasaţi în modul cel mai transparent, mi-a vărsat în contul bancar, până la acest moment, o parte din ceea ce s-a stabilit atunci”, a mai declarat Horia Constantinescu.

Cine e Horia Constantinescu

Horia Constantinescu a fost numit şef al ANPC în august 2019, fiind susţinut de PSD, anterior, din 2017, fiind şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa. La şefia ANPC a stat în 2019 doar câteva luni, candidând apoi, fără succes, la primăria Constanţa. Primar al Constanţei a fost ales liberalul Vergil Chiţac, iar Constantinescu a lucrat o perioadă în cadrul instituţiei. A revenit la ANPC la începutul anului 2022. El este nașul de cununie al lui Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier Adrian Năstase, potrivit mainnews.ro. Sursa citată menţionează că din ultima sa declaraţie de avere reiese că deține trei terenuri intravilane, un apartament în Predeal și trei ceasuri de lux. El are contractat și un împrumut, în cuantum de circa 150.000 euro, scadent în anul 2026.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite