Iniţiativă academică în premieră: bază de date la Ministerul Educaţiei cu operele publicate, pentru prevenirea plagiatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivarea electronică a operelor
publicate ar putea limita furtul academic

FOTO: Shutterstock
Arhivarea electronică a operelor publicate ar putea limita furtul academic FOTO: Shutterstock

O organizaţie care militează pentru reformarea şi perfecţionarea societăţii româneşti din perspectivă academică a propus Ministerului Educaţiei înfiinţarea unei arhive electronice a operelor publicate, pentru prevenirea plagiatului.

Asociaţia „Grupul de Reformă şi Alternativă Universitară” (GRAUR), care promovează lupta antiplagiat, îşi justifică demersul prin faptul că, în prezent, instituţii din România refuză sau sunt împiedicate să trateze plagiatul la nivelul real de gravitate ca faptă antisocială.

“Asociaţia noastră a cerut ministrului Educaţiei să acţioneze pentru prevenirea plagiatului în rândurile absolvenţilor de învăţământ superior, dar şi al doctoranzilor şi profesorilor abilitaţi”, a declarat preşedintele GRAUR, prof. univ. Dorin Isoc. Acesta propune realizarea unei arhive electronice naţionale, unde să fie depuse formele electrionice ale tuturor lucrărilor realizate, verificarea lor şi eliberarea unui certificat de autenticitate, potrivit unor proceduri elaborate de specialişti.

Plagiatul pe bani publici

Dorin Isoc explică şi care sunt priorităţile campaniei antiplagiat pe care a iniţiat-o. “O atenţie deosebită o acordăm cazurilor în care aceste activităţi implică finanţarea publică sau garanţia pe care statul o asigură prin efectul legii sub condiţia existenţei rezultatelor unei activităţi de creaţie intelectuală cuprinse într-o procedură explicit”, a precizat profesorul.

Sunt vizate, astfel, atribuirea de diplome de absolvire, cum sunt cele de licenţă şi master, recunoaşterea titlurilor de doctor în ştiinţe şi a abilitării profesorilor, dar şi modul în care se raportează rezultatele contractelor de cercetare cu finanţare publică.

Strategia antiplagiat presupune, pe de o parte, identificarea situaţiilor de furt academic şi, pe de altă parte, promovarea măsurilor active de prevenire a plagiatului prin educaţie. Potrivit preşedintelui GRAUR, combaterea plagiatului este crucială pentru “stimularea corectă a activităţii de creativitate intelectuală”.

Cine este Dorin Isoc

Profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cercetător în domeniul ciberneticii, Dorin Isoc s-a dedicat, de mai multă vreme, combaterii plagiatului în mediul universitar. Eforturile sale au fost concretizate, în 2012, prin lansarea  “Indexului Operelor Plagiate în România”, aflat pe site-ul plagiate.ro. Aceasta este unica bază de date din România cu lucrări plagiate.

Tot anul trecut, în noiembrie, Dorin Isoc a publicat o amplă lucrare despre plagiatură, intitulată „Ghid de acţiune contra plagiatului“. Ceea ce l-a motivat pe autor să scrie această carte a fost faptul că „în România, plagiatul este, deja, o boală foarte gravă, o sămânţă care a căzut foarte bine“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite