Închisoarea pe viaţă pentru omor calificat, adoptată de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă va adoptat şi de Camera Deputaţilor, proiectul va înăspri pedepsele pentru unele infracţiuni grave, foto Arhivă
Dacă va adoptat şi de Camera Deputaţilor, proiectul va înăspri pedepsele pentru unele infracţiuni grave, foto Arhivă

Senatul a adoptat tacit, ieri, proiectul de lege care caută înăsprirea pedepselor aplicate pentru săvârşirea unor infracţiuni grave ce vizează viaţa persoanelor. Dacă propunerea va trece şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional, omorul calificat ar urma să fie pedepsit cu închisoarea pe viaţă.

Mai exact, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal prevede majorarea pedepselor pentru anumite infracţiuni contra vieţii, respectiv pentru omorul calificat.

Documentul a fost adoptat tacit la Senat, deoarece senatorii nici n-au dezbătut şi nici nu au votat proiectul în perioada în care se putea face acest lucru, consemându-se adoptarea tacită. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie, desigur, de aprobarea deputaţilor

Astfel, potrivit documentului adoptat tacit, omorul calificat va fi pedepsit cu închisoarea pe viaţă, nu cu închisoarea de până la 25 de ani, aşa cum este în prezent. Varianta în vigoare a Codului penal stabileşte că, pentru săvârşirea oricărei forme de omor calificat, pedeapsa constă în închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Propunerea legislativă a prins contur în contextul cazului de la Caracal, făcând parte dintr-o serie de proiecte care doresc înăsprirea pedepselor aplicate celor vinovaţi de omor calificat. Guvernul României a anunţat, în luna august, intenţia de a înăspri mai multe pedepse, inclusiv pentru omorul calificat, dar iIntenţia Guvernului nu s-a materializat niciodată într-un proiect de act normativ, iar măsura nu a mai ajuns să se aplice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite