Senatul a dat verde la legalizarea canabisului în scop medicinal
0Un proiect care prevede legalizarea activităţilor de cultivare, recoltare şi comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România este considerat adoptat tacit, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal. Constatarea acestui fapt a fost făcută în şedinţa de azi a Senatului, documentul îndreptându-se acum către votul decisiv al deputaţilor.
Senatul a reîntors, la mijlocul lunii octombrie, la comisiile de specialitate proiectul de legalizare a calmantelor pe bază de canabis pentru pacienţii cu boli cronice terminale, o reglementare deja aflată în vigoare în mai multe state europene. Însă între timp termenul pentru dezbateri a expirat, aşadar astăzi se consideră adoptat proiectul de lege de către Senat. El va merge mai departe la Camera Deputaţilor care este cameeră decizională, arată avocatnet.ro.
Dacă măsura ar fi adoptată, pacienţii respectivi ar urma să aibă acces la calmante pe bază de prescipţie medicală eliberată de medicul specialist, totul sub supravegherea unei Agenţii a Canabisului care se va ocupa cu emiterea de avize pentru cultivare, precum şi de controlarea, verificarea şi supravegherea operaţiunilor cu canabis în scop medicinal.
Cum este tergiversată o lege urgentă
Introdus în luna iulie cu sprijinul a peste 80 de senatori şi deputaţi din toate partidele parlamentare, proiectul este denumit „Victoria”, numele mamei Alexandrei Ana Cârstea, cea care, în amintirea mamei sale, a iniţiat o petiţie pentru legalizarea canabisului în tratamentul bonavilor de cancer şi a altor bonavi în fază terminală. Având un număr atât de mare de parlamentari care-l sprijină, proiectul părea că va fi adoptat repede şi fără să întâmpine o opoziţie serioasă. Cu toate acestea, decizia de reîntoarcere la comisiile de specialiate luată luni e doar ultima dintr-un lung şir de piedici, avize şi rapoarte negative, care au blocat o lege cu un potenţial serios de îmbunătăţire a situaţiei unor persoane aflate în suferinţă.
O parte importantă a tergiversării Senatului rezidă în opoziţia ministerului Sănătăţii. Sorina Pintea a declarat la momentul introducerii proiectului de lege că nu poate fi în totalitate de acord cu acesta şi că „nu este nevoie de o lege a canabisului şi de o agenţie naţională a canabisului care să mai consume încă resurse”.
Avem în acest moment sute de mii de pacienţi care-şi procură de pe piaţa UE aceste medicamente la preţuri prohibitiveEmanuel UngureanuDeputat USR
„Legea a fost trimisă spre reanalizare comisiilor din Senat, unde după o săptămână va ajunge tacit la Camera Deputaţilor, care este camera decizională. Reafirm sprijinul pentru toţi pacienţii cu boli cronice care în acest moment suferă de pe urma faptului că suntem deficitari în ceea ce înseamnă terapia durerii şi cu privire la specialiştii în această arie. Vă asigur că poziţia ministrului Sănătăţii, care s-a declarat împotriva acestei legi, este una extrem de şubredă. Proiectul este verificat de mai mulţi specialişti în domeniu, avem şi un punct de vedere de la DIICOT, nimic din acest proiect nu este în afara reglementărilor UE. Vorbim de canabis în scop medicinal, de un medicament, nu de fumat. Avem în acest moment sute de mii de pacienţi care-şi procură de pe piaţa UE aceste medicamente la preţuri prohibitive. Această lege vine în sprijinul acestor oameni”, a declarat deputatul USR, Emanuel Ungureanu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect.
„A existat un raport în plen ca proiectul să fie retrimis la comisii pentru reanalizare. Într-una dintre aceste comisii a existat un punct de vedere critic acestei legi venit din partea ministerului Sănătăţii, ce avea la bază un studiu efectuat într-un stat din SUA. Colegii din Senat au venit cu alte trei studii favorabile, şi sper ca în urma dezbaterilor să existe un aviz favorabil din partea acestora”, a declarat medicul şi deputatul PSD, Florin Buicu.
Noua vocaţie a Senatului
În timp ce propunerea de legalizare a canabisului în scop medicinal zace prin comisii, senatorii nu par deranjaţi de adoptarea tacită, fără vreo dezbatere, a unor proiecte de lege cu implicaţii majore. Recent, nu mai puţin de 115 iniţiative legislative au fost adoptate tacit de Senat. Printre acestea se numără şi dezincriminarea deţinerii fără drept de muniţie letală – o propunere care, dacă va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, le permite tuturor celor care au permis de port armă să poată deţine muniţie necorespunzătoare într-o cantitate dublă faţă de cât permite legea.
Adoptarea tacită a unor proiecte este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Senatul se presupune că este for superior de deliberare. „Faptul că în România se tergiversează şi că tehnica asta legislativă durează atât pentru anumite situaţii, dar se rezolvă în câteva zile pentru alte situaţii, te face să-ţi dai seama ce legislatorul român e îndepărtat în mod serios în multe cazuri de nevoile cetăţeanului”, spune sociologul Gelu Duminică, adăugând că impresia pe care o lasă astfel de adoptări tacite este cea a unor „nevertrebrate politice, care nu vor să se aplece din sferele înalte în care trăiesc asupra unor legi pentru amărâţii numiţi cetăţeni”.
„Nu există nicio procedură legală pentru rezolvarea problemei adoptării tacite – când s-a împlinit termenul, singurul care se poate face e să se ia act în şedinţă”, a explicat şi Adelin Dumitru, expert Issue Monitoring.