Incendiu în Clubul Colectiv. Bănicioiu: Vor pleca toţi pacienţii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii care au nevoie de tratament în străinătate vor fi transferaţi indiferent dacă au sau nu asigurare medicală, iar costurile vor fi suportate de stat, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Asta, după ce familia lui Bogdan Enache, toboşarul trupei Goodgye to Gravity, fusese informată sâmbătă că acesta nu poate fi transferat la un spital din Franţa fiindcă nu are asigurare.

"Vor pleca toţi pacienţii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu", a declarat, pentru Mediafax, Nicolae Bănicioiu. Ministrul Sănătăţii a mai precizat şi că toate costurile aferente transportului şi tratamentului pacienţilor transferaţi în clinicile din străinătate, la recomandarea medicilor, vor fi suportate de către autorităţile române, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului.

Răniţii în incendiul de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din străinătate vor fi transportaţi şi cu un avion al NATO, aeronava putând efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele româneşti, a precizat ministrul Apărării, Mircea Duşa.

"Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat ieri (sâmbătă-n.r.) ca azi să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede", a declarat Duşa, pentru B1Tv.

Avionul NATO poate efecta deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele pe care românii le au în dotare.

Numărul celor care vor fi transferaţi nu este cunoscut pentru că deplasarea depinde de starea lor de sănătate.

"Am pus la dispoziţia Departamentului de Situaţii de Urgenţă mai multe avioane pentru a transporta răniţii spre statele care trebuie să-l primească. Azi două avioane Spartan vor pleca spre Londra şi Budapesta. Am şi avut discuţii cu Spitalul Militar din Budapesta şi medicii de acolo sunt dispuşi să primească cinci răniţi" a mai precizat ministrul Apărării, citat de B1TV.

MApN anunţase iniţial că duminică încă două victime din incendiul din Colectiv vor fi transportate în Marea Britanie şi Ungaria cu două aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române.

Situaţia toboşarului Goodbye to Gravity

Astfel, ar putea fi transportat la un spital din Franţa şi toboşarul trupei Googbye to Gravity, Bogdan Enache. Familia acestuia fusese informată, sâmbătă, că Bogdan Enache că nu ar putea fi transferat pentru că nu este asigurat şi nu ar beneficia de transport şi tratament în străinătate decontate integral de stat, în baza formularului E112.

Apropiaţi ai familiei toboşarului Bogdan Enache au anunţat pe Facebook că familia întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte transportul victimei la un spital din Franţa. "Alex Pascu are nevoie de ajutor. Trebuie mutat la o clinică din afară şi, din păcate, avem nevoie de bani pentru asta", potrivit unui anunţ publicat, sâmbătă seară, pe contul de Facebook al trupei Goodbye To Gravity.

Surse medicale au declarat, pentru Mediafax, că familia lui Bogdan Enache a discutat cu reprezentanţii unui spital din Lyon pentru transferarea acestuia de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, unde este internat din 30 octombrie, în stare critică.

Însă, când familia lui Bogdan Enache a vorbit la Spitalul de Arşi despre transferul acestuia în străinătate, a fost informată că printre documentele necesare aprobării cererii trebuie să fie şi dovada că este asigurat în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit prevederilor legale, pentru a putea beneficia de tratament în statele UE, decontat de statul român, în baza formularului E112, solicitantul trebuie să fie asigurat. Cererea şi dosarul medical sunt depuse la Casa de Asigurări de Sănătate, care verifică statutul de asigurat al persoanei solicitante. În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că persoana nu este asigurată, cererea de eliberare a formularului nu este aprobată, iar acest lucru se comunică în scris solicitantului.

Documentele necesare pentru eliberarea formularului E112 sunt: actul de identitate al beneficiarului (copie şi original pentru conformitate); actul de identitate (copie şi original) şi procura legalizată în cazul în care cererea este făcuta de altă persoană în numele beneficiarului; adeverinţă de salariat sau asigurat eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate (original); dosarul medical (copii ale documentelor medicale); raportul medical (model tipizat, în original); acceptul clinicii din statul membru UE unde urmează să se efectueze prestaţiile medicale, cu precizarea obligatorie a perioadei.

Doi membri ai trupei şi-au pierdut viaţa în incendiul din Colectiv

Trupa de heavy metal Goodbye to Gravity a fost fondată în 2011 şi îi avea în componenţă pe Andrei Galuţ (voce), Mihai Alexandru (chitară), Bogdan Enache (tobe), Vlad Ţelea (chitară) şi Alex Pascu (bass).

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, iar ceilalţi membri ai trupei sunt grav răniţi.

Duminică au decedat trei răniţi în incendiul din clubul Colectiv, iar sâmbătă, alţi nouă, dintre care şapte în spitale din Capitală şi doi în Olanda, unde au fost transferaţi, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 44.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite