În preajma Paştelui, Biserica face scandal din cauza unui afiş contra discriminării minorităţilor sexuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un afiş contra discriminării minorităţilor sexuale, amplasat pe panouri publicitare din mai multe oraşe, a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor Bisericii, care consideră demersul public cu pricina drept "o provocare regretabilă la adresa creştinilor, chiar în preajma Sfintelor Paşti".

Fundaţia Population Services International (PSI) România, filială a reţelei globale PSI, a pornit o campanie adresată comunităţii gay din România. Astfel, au fost amplasate mai multe afişe, în oraşe precum Iaşi şi Timişoara, care prezintă un bebeluş având la mână eticheta homosexual, cu mesajul "Orientarea sexuală nu este o alegere, nu este o boală".

 Arhiepiscopia Iaşilor reclamă afişarea panoului  publicitar, pe care o consideră "o provocare regretabilă la adresa creştinilor în preajma Paştelui".

 "Este regretabil ca într-un loc public, în municipiul Iaşi, într-o zonă intens circulată, să fie expus un astfel de panou, întâmplător sau nu, chiar în perioada în care creştinii ortodocşi (majoritari în municipiul Iaşi) se pregătesc să serbeze Sfintele Paşti", se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

"Homosexualitatea (ca şi alte devieri în comportamentul sexual) nu reprezintă o orientare înnăscută, cum sugerează panoul respectiv, existând şi studii ale unor specialişti care combat această idee. (...) Este evident, aşadar, că pentru un creştin (dar şi pentru alte religii monoteiste) homosexualitatea este un păcat. Cei care au căzut într-o astfel de patimă au însă şansa de a se ridica, prin pocăinţă şi spovedanie, iar Biserica se roagă pentru îndreptarea lor, condamnând însă cu fermitate păcatul, indiferent de contextul social sau de ideile care sunt la modă la un anumit moment", mai spun reprezentanţii Arhiepiscopiei.

Susţinătorii campaniei contra discriminării minorităţilor sexuale văd drept binevenit afişul cu pricina. "În sfărşit, în ciuda poziţiilor unor grupări izolate, de extremă dreapta şi a reprezentanţilor creştinismului, în Timişoara a apărut în zona centrală un panou educaţional care explică oamenilor realitatea: Orientarea sexuală nu este o alegere; nu este o boală. Cum era de aşteptat, nu au întârziat să apară nici reactiile iraţionale, pline de ură, venite din partea grupurilor de extremă dreapta, a preoţilor şi a adepţilor cultelor religioase", se scrie pe un blog.

Programul "Eu sunt! Tu?" este finanţat de Mecanismul Financiar European al Norvegiei, Lichtenstein şi Islandei şi Fondul Global de lupta împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite