Gorghiu, întâlnire cu comisarul european pentru justiție. Discuții despre pensiile magistraților

0
Publicat:

Ministrul Justiției s-a întâlnit astăzi, în marja reuniunii miniștrilor de justiție din statele membre ale Consiliului Europei, cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre amendamentele la legea pensiilor de serviciu ale magistraților.

Alina Gorghiu, alături de comisarul european pentru Justiție FOTO: Ministerul Justiției
Alina Gorghiu, alături de comisarul european pentru Justiție FOTO: Ministerul Justiției

Alina Gorghiu l-a asigurat pe comisarul european pentru justiție, referitor la amendamentele la legea pensiilor de serviciu ale magistraților, că „vom găsi curând o soluție de echilibru”.

„Comisarul european pentru justiție a arătat interes pentru gradul de ocupare a posturilor de procurori și judecători, precum și pentru impactul noului sistem de investigare a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției a mulțumit pentru decizia de ridicare a MCV și a afirmat că România așteaptă decizia formală: "Este un pas important pentru România și cetățenii săi".

Totodată, Alina Gorghiu a precizat că recomandările din Raportul privind statul de drept 2023, precum și cele de la Comisia de la Veneția, sunt în curs de analiză. Așteptăm, totodată, analiza legilor justiției, realizată de către Comisie în jalonul PNRR 423.

La finalul întrevederii, ministrul justiției a dat asigurări că va continua dialogul constant, deschis și constructiv cu Comisia Europeană și cu comisarul european pentru justiție.

Gorghiu anunță că vârsta de pensionare a magistraților va crește

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a anunțat zilele trecute că vârsta de pensionare a magistraților va crește. Iar ministrul Justiției a explicat pentru ”Adevărul” motivele pentru care s-a decis luarea acestei măsuri.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat la începutul acestei săptămâni că va creşte vârsta de pensionare la magistraţi şi că este vorba de o discuţie tranşată deja, pașii următori urmând a fi făcuți progresiv. 

„Este important că, prin reforma aceasta, magistrații rămân în sistem, când au cea mai mare experiență, forță de muncă și capacitatea de a face actul de justiție unul eficient. Au fost greșeli necorectate în timp de decidenți, care au permis să fie pensiile mai mari ca salariul, lucru care era o invitație practic pentru ieșirea la pensie. Profesia de magistrat e una de vocație, ei contribuie activ la sănătatea democrației”, a declarat Alina Gorghiu pentru „Adevărul”. 

La ora actuală, Guvernul este în ultima etapă a discuțiilor cu Comisia Europeană şi amendamentele ce vor fi agreate privind proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale vor ajunge ulterior în Parlament. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite