Gorghiu: 150 de fugari au fost aduși din Germania anul acesta. Nu putem aresta toți cetățenii de frică că fug

0
Publicat:

Ministrul Justiției a afirmat la Digi24 că 150 de fugari au fost aduși în țară din Germania în ultimul an. Potrivit termenului de executare a mandatului european, Cherecheș ar trebui să fie adus în țară în primăvara anului viitor. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Nu putem să arestăm toți cetățenii români de frică că fug. Doar instanța poate decide aceste măsuri. Nu poți să ții cu control judiciar o persoana în timpul urmăririi penale, nu poți să obligi instanța să dea control judiciar unei persoane condamnate doar în primă instanță”, a explicat ministrul în cazul celor care pleacă din țară înainte de condamnarea definitivă.

„Poate pleca oricând din țară, dar problema este că nu se mai întoarce după ce are hotărârea de condamnare definitivă și ajungem la un subiect care este important, acele brățări electronice, care sunt foarte importante. Avem deja legislația în acest moment, dar avem din 2021 o legislație care permite monitorizarea electronică a tuturor persoanelor cercetate sau judecate în cadrul unui proces penal și sunt convinsă că vom avea resurse financiare alocate, astfel încât să achiziționăm brățările”, a explicat ministrul Alina Gorghiu.

Ministrul a mai adăugat că „dacă nu ai o măsură care să-l împiedice să plece din țară nu ai ce să-i faci”.

Despre aducerea în țară a fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ministrul a explicat că „acea procedură simplificată, respinsă de Cherecheș, care ar fi durat 10 zile de la data la care și-ar fi dat consimțământul. „Dacă persoana respectivă nu agreează procedura simplificată, decizia definitivă privind executarea mandatului european de arestare se ia în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei căutate. Nu vă dau termene pe care mi le imaginez. Mai există o excepție, în cazuri particulare, excepționale, când mandatul nu poate fi executat în acel termen, autoritatea judiciară de executare e obligată să ne informeze pe noi, instanta din Cluj, în cazul domnului Chereches, indicând motivele si în acest caz termenul poate fi prelungit cu 30 de zile suplimentare”, a mai spus Gorghiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite