Ghinionul doctorului Enabulele Hope: Nigerianul care a adus în România o otravă bazată pe mercur rămâne în puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Poliţia Română
Imagine: Poliţia Română

Medicul nigerian condamnat în 2018 după ce a introdus în România o substanţă extrem de toxică, letală la atingere, rămâne în închisoare. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins contestaţia la executare declarată de dr. Oviarobo Osagie Enebulele Hope, astfel că acesta rămâne cu pedeapsa de 3 ani şi 8 luni de închisoare.

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de apelantul-revizuent Oviarobo Osagie Enabulele Hope împotriva sentinţei penale nr.192/06.02.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti. (…) Definitivă”, se arată în minuta Curţii de Apel Bucureşti.

În octombrie 2018, medicul nigerian Oviarobo Osagie Enebulele Hope a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare după  ce a introdus ilegal în România 10 grame de dimetilmercur, o substanţă letală chiar şi la atingere.

Magistraţii au menţinut, astfel, decizia Tribunalului Bucureşti din 6 octombrie 2017. Nigerianul a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor şi trafic de substanţe periculoase, după ce ar fi încercat  - susţineau procurorii DIICOT - să îl otrăvească pe amantul soţiei şi pe mama acestuia din urmă cu dimetilmercur, un compus foarte toxic.

Achitat pentru tentativă de omor

Mariana Ţuţu, bona medicului Hope, l-a reclamat pe acesta că ar fi încercat să o ucidă cu ajutorul substanţei toxice, despre care i-ar fi spus că este un medicament pentru tratarea diabetului. Versiunea bonei a fost că nigerianul a pus la cale acest plan după ce a aflat despre o relaţie dintre fiul Marianei Ţuţu şi concubina medicului.

Numai că „povestea asasinării” cu dimetilmercur n-a ţinut în instanţă. „Susţinerile părţii civile ...din cursul procesului penal potrivit cărora, în cursul lunii mai 2015, inculpatul O.O.E.H (n.r. – Oviarobo Osagie Enabulele Hope) a venit în Oradea şi i-a predat substanţa de dimetilmercur, nu sunt credibile, câtă vreme nu au fost confirmate prin probe certe, ci dimpotrivă infirmate de mijloacele de probă administrate în cauză”, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti.

Medicul nigerian a fost achitat pentru tentativă de omor, dar condamnat pentru trafic de substanţe periculoase.
Medicul Hope nu a negat achiziţia compusului chimic, despre care a spus că l-a cumpărat din Germania pentru a-l folosi la clinica lui privată din Nigeria, pentru calibrarea aparatului de Rezoluţie Magnetică Nucleară (RMN). Substanţa este extrem de toxică, fiind letală chiar şi la atingere.

„Fapta aceluiaşi inculpat, constând în aceea că, după ce a achiziţionat în mod fraudulos din Germania, în cursul lunii noiembrie 2015, cantitatea de 10 g dimetilmercur, substanţă toxică, pe care a introdus-o, fără drept, în România, a depozitat-o şi deţinut-o, de asemenea, fără drept, până în data de 22.01.2016, în imobilul situat în mun. …întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice”, mai arată judecătorul în motivare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite