Revoluţionarul condamnat Emilian Cutean contestă în instanţă desfiinţarea Institutului condus de Ion Iliescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul Revoluţiei Imagine: Mediafax
Dosarul Revoluţiei Imagine: Mediafax

Fostul deputat PSD Emilian Cutean (55 de ani) cere Curţii de Apel Bucureşti să oblige Guvernul să-i plătească daune materiale şi morale pentru prejudiciile cauzate de emiterea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie (IRRD) 1989, condus de Ion Iliescu, transmite Ziare.com.

În plus, fostul parlamentar PSD solicită magistraţilor să sesizeze Curtea Constituţională (CCR) cu acest act normativ. Cutean a deschis procesul de la Curtea de Apel Bucureşti în calitate de membru în Colegiul Naţional al IRRD 1989, funcţie în care a fost numit de Ion Iliescu prin decretul nr. 1.151 din 14 decmebrie 2004.

Potrivit cererii de chemare în judecată consultată de sursa citată, el deţinea funcţia de secretar general al institutului, în momentul desfiinţării. Fostul parlamentar se plânge că prin adoptarea OUG 91/2019 i-ar fi fost încălcate mai multe drepturi prevăzute de Constituţie.

Emilian Cutean este un luptător în Revoluţia din Decembrie 1989, fondator al Asociaţiei Club 22, fost secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor în Guvernul Adrian Năstase şi deputat PSD de Albă în legislatura 2004-2008.

În februarie 2012, el a fost condamnat definitiv la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, fapte care au fost făcute în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR).

După eliberarea din penitenciar, cazul a fost rejudecat în 2019, în baza unei decizii CEDO celebre. Din nou, Cutean a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 60 de zile de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite