Generalul-locotenent Daniel Petrescu, avizat de CSAT ca şef al Statului Major al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis l-a numit miercuri pe noul şef al Statului Major al Apărării
Klaus Iohannis l-a numit miercuri pe noul şef al Statului Major al Apărării

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat, miercuri, numirea general-locotenentului Daniel Petrescu ca şef al Statului Major al Apărării, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

„General-locotenentul Petrescu, un militar cunoscut, respectat, eminent, a fost avizat favorabil pentru poziţia de şef al Armatei Române", a spus Iohannis. 

Daniel Petrescu a fost înaintat, începând cu data de 14 august 2019, prin decret al preşedintelui României, la gradul de general-locotenent - cu trei stele. 

În perioada 2017-2019, Daniel Petescu a îndeplinit funcţia de comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Experienţa sa profesională include funcţii deţinute la nivel tactic, operativ şi strategic în cadrul Forţelor Terestre Române, în comandamente NATO şi în teatrele de operaţii.

La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie CALUGĂRENI din Bucureşti (ianuarie 2004 - octombrie 2008). A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie ROVINE (august 2016 - august 2017), mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinaţională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost şef de stat major al Centrului de Conducere Operaţională (2010 - 2013), structură destinată coordonării contingentelor româneşti participante în teatrele de operaţii..În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a fost desemnat Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat in Norfolk, Virginia, SUA.

Petrescu este şef de promoţie al Institutului Militar de Infanterie "Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoţia 1992), şef de promoţie al Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I” (promoţia 2003), absolvent "cu distincţie” al Colegiului Naţional de Război din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în "Strategie de securitate naţională”.

Este doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I” (Bucureşti, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă şi Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă şi stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.

În perioada iunie 2013 - iulie 2016, Petrescu a îndeplinit funcţia de reprezentant militar al şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, Norfolk, Virginia, SUA. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite