Gardian infectat cu COVID-19. Cum s-au pregătit puşcăriile împotriva ameninţării noului coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un gardian de la Penitenciarul Jilava confirmat cu noul coronavirus a avut contact cu aproape 500 de deţinuţi şi cu 33 de angajaţi ai închisorii. Oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spun că spitalele din închisori au pregătit paturi de tratament şi camere de izolare în contextul răspândirii noului coronavirus.

În contextul în care un gardian de la Jilava a fost confirmat pozitiv la testul anti-coronavirus, oficiali din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au explicat că sistemul are pregătit de mai mulţi ani un plan de măsuri contra răspândirii bolilor, tocmai pentru că penitenciarele sunt comunităţi închise, unde riscul izbucnirii unui focar epidemic este o realitate. Nu de puţine ori, la închisoare ajung persoane care suferă de afecţiuni contagioase pulmonare, cum e tuberculoza, sau boli cu transmitere sexuală.

Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), spune că în toate spitalele-penitenciar s-au luat măsuri de prevenire şi o eventuală combatere a COVID-19. „Sunt alocate deja paturi pentru astfel de cazuri, în camere de tratament izolate, în fiecare spital-penitenciar. La Rahova a fost pregătită chiar şi secţia ATI a spitalului-penitenciar pentru eventualitatea apariţiei unor cazuri mai grave. Mai mult, în fiecare penitenciar sunt deja camere de izolare pentru cei care au intrat în contact cu un bolnav. Din fericire, până în prezent, nu am avut cazuri de infectări în rândul deţinuţilor, aşa că paturile de tratament şi camerele de izolare au rămas neocupate. Probabil şi datorită unor măsuri luate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Astfel, au fost suspendate transferurile deţinuţilor între penitenciare, vizitele şi pachetele. Ca o compensare, s-a majorat până la 75 de minute pe zi timpul pe care fiecare deţinut îl poate petrece la telefon”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Dumitraşcu.

 

Nu toţi cei 500 de deţinuţi sunt contacţi direcţi

La rândul său, Ştefan Teoroc, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare, arată că încă nu se ştie cum s-a infectat cu noul coronavirus agentul de la Penitenciarul Jilava. „Purta mască şi mănuşi tot timpul, era celebru cu obiceiul lui în toată unitatea. Acum se fac investigaţii să vedem toate persoanele cu care a fost în contact colegul nostru. În primul rând, sunt 33 de angajaţi care acum stau la izolare şi care, probabil, vor fi testaţi, dar mai este şi problema deţinuţilor. Conform normelor Direcţiei de Sănătate Publică, aceşti deţinuţi cu care a lucrat colegul nostru nu pot fi consideraţi contacţi pentru că nu au stat în apropierea lui la mai puţin de un metru şi jumătate timp de un sfert de oră, dar s-a decis totuşi să fie monitorizaţi. Colegul nostru are funcţia de monitor sportiv, adică îi supraveghează pe deţinuţi când ies în aer liber pentru activităţi fizice, aşa că 500 de persoane private de libertate sunt monitorizate acum din punct de vedere medical. Repet, deocamdată, nu se pune problema de carantinare sau izolare, ci numai de o monitorizare”, a precizat Ştefan Teoroc.

COVID-19 poate fi tratat în sistemul penitenciar

Purtătorul de cuvât al ANP, Mihaela Cristina Enache, explică faptul că deţinuţii ar putea fi trataţi în sistemul penitenciar, dacă vor apărea astfel de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. „Sistemul administraţiei penitenciare are capacitatea şi dotările necesare pentru gestionarea eventualelor cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate. Suportul medical impune o colaborare permanentă cu instituţiile implicate în gestionarea situaţiei epidemiologice de la nivel naţional”, a declarat oficialul ANP.

ANP are capacitatea şi dotările necesare pentru gestionarea eventualelor cazuri de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 în rândul persoanelor private de libertate. inspector de poliţie penitenciară Mihaela Cristina Enache

Gardianul de la Penitenciarul Jilava confirmat cu noul coronavirus a avut contact cu aproape 500 de deţinuţi şi cu 33 de angajaţi ai ANP, potrivit unui comunicat emis, ieri, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Cei 33 de angajaţi identificaţi că au intrat în contact cu poliţistul de penitenciare au fost scoşi din serviciu şi izolaţi medical la domiciliu, unde aşteaptă rezultatele testării. Potrivit ANP, deţinuţii-contacţi vor fi monitorizaţi din punct de vedere medical, fiind asigurată, totodată, separaţia acestora de restul deţinuţilor care nu au interacţionat cu angajatul în cauză. „Dacă vreunul dintre ei va manifesta simptome în următoarele săptămâni, va fi testat, iar dacă îmbolnăvirea se confirmă, persoanele private de libertate care nu au interacţionat cu niciuna dintre persoanele confirmate/contacţi ai persoanelor confirmate vor fi relocate într-o altă unitate penitenciară, în scop preventiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al ANP, Mihaela Cristina Enache. De asemenea, oficialul ANP a precizat că acţiunile de dezinfecţie în penitenciar au fost intensificate. 

Încă un angajat al Penitenciarului Giurgiu a contactat noul coronavirus

Între timp, încă un angajat al Penitenciarului Giurgiu, contact al poliţistului de penitenciare testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 pe 17 aprilie, a primit confirmarea infectării cu noul coronavirus.

Cel de-al doilea angajat confirmat pozitiv la Penitenciarul Giurgiu face parte din grupul de contacţi, în număr de 16, atribuit cazului confirmat iniţial. Acesta nu a exercitat atribuţii de serviciu în spaţiul de deţinere şi nu a interacţionat cu persoane private de libertate.

„Precizăm că, până la acest moment, cu excepţia celor două cazuri de angajaţi confirmaţi COVID-19, nu se înregistrează nicio altă infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul Penitenciarului Giurgiu. Toţi contacţii au fost testaţi şi rezultatele sunt în aşteptare”, a transmis Administraţia Naţională a Penitenciarelor..

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite