FOTO VIDEO Preşedintele s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea. Băsescu: „Am sentimentul că m-am întâlnit cu un om mai bun decât noi toţi la un loc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu s-a întâlnit şi în 2008 cu Papa Benedict al XVI-lea. FOTO: Reuters
Traian Băsescu s-a întâlnit şi în 2008 cu Papa Benedict al XVI-lea. FOTO: Reuters

Preşedintele Traian Băsescu a făcut vineri o vizită oficială la Vatican, unde s-a întâlnit şi cu Suveranul Pontif care a devenit, luni, primul Papă care demisionează în ultimii 600 de ani.

UPDATE 15.25 Discursul lui Traian Băsescu, după ce s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea:

„Voi ţine minte toată viaţa această întâlnire. Am întâlnit un om mai puternic decât cel cu care m-am întâlnit în 2008. Am avut sentimentul că am în faţă un Papă cu un singur mesaj: «vreau să fii bun», un om care încă are multe de spus pentru viitor.

Ceea ce mi-a comunicat astăzi Papa este că avem nevoie de o lume mai bună, să fim mai buni unii cu alţii. Din faptul că vizita mea nu a fost anulată înţeleg un mesaj de iubire şi respect pentru poporul român. Am înţeles mâna întinsă creştinilor ortodocşi de creştinii catolici, un mesaj de solidaritate trimis catolicilor din România. Am avut ocazia sa întâlnesc unul dintre cei mai buni teologi din lume şi am sentimentul că cele 47 de cărţi pe care le-a scris sunt doar începutul. Am sentimentul că m-am întâlnit cu un Papă, un om mai bun decât noi toţi la un loc. Să mă scuzaţi pentru sinceritate, dar dacă n-aş fi sincer, mai bine nu aş mai vorbi.

Sentimentul cu care plec este că am avut o întâlnire care nu se va putea repeta niciodată. Avem relaţii diplomatice excelente cu Vaticanul. Nici n-ar putea fi altfel, având în vedere că Vaticanul a susţinut mereu prin vocea Papei românii din diasporă. Mesajul Papei pentru imigranţi a fost unul care a sprijinit milioanele de români din afara graniţelor ţării şi i-a ajutat. Procesele la CEDO din ultimii doi ani, când ori România a susţinut Vaticanul, ori Vaticanul a susţinut România, la solicitarea statului, sunt o dovadă a acestor relaţii excelente.”

UPDATE 14.40 Preşedintele Traian Băsescu va ajunge în câteva minute la recepţia oferită în onoarea sa de către ambasada României la Vatican, unde va susţine şi primele declaraţii după întâlnirea cu Sfântul Părinte.

UPDATE 13.30 Întrevederea preşedintelui Traian Băsescu cu Papa Benedict al XVI-lea s-a încheiat. La final, cei doi au făcut schimb de cadouri, şeful statului primind de la Suveranul Pontif o medalie aniversară.

Traian Băsescu i-a mulţumit Papei Benedict pentru că a acceptat să-l primească şi i-a amintit de momentul vizitei anterioare pe care acesta a făcut-o la Vatican, în septembrie 2008. Suveranul Pontif a rostit, la începutul întrevederii, câteva cuvinte de răspuns la salutul preşedintelui Băsescu.

La finalul întrevederii din biblioteca privată a Suveranului Pontif, preşedintele Traian Băsescu i-a înmânat Papei Benedict cadoul său, arătând că această carte este importantă pentru religia ortodoxă. „Este un cadou extraordinar, mulţumesc. Cadoul meu este ceva mai mic", a răspuns Papa Benedict al XVI-lea, citat de Mediafax. Papa i-a oferit preşedintelui Băsescu o medalie aniversară a pontificatului său.

UPDATE 11.40 Preşedintele Traian Băsescu a sosit la întâlnirea cu cardinalul Tarcisio Bertone, fiind unul dintre şefii de stat care se întâlneşte cu cel care va asigura interimatul Sfântului Scaun de la 28 februarie până la alegerea următorului Papă. Potrivit oficialilor de la Vatican, noul Papă va fi ales până la sfârşitul lunii martie.

Preşedintele este penultimul şef de stat din lume şi ultimul din Europa care se întâlneşte cu Papa Benedict al XVI-lea.

Urmează schimbul de cadouri, preşedintele României urmând să îi dăruiască oficialului de la Vatican o icoană pictată pe sticlă de artista Carmen Paiu.

UPDATE 10.05  Delegaţia oficială a ajuns la Vatican. Traian Băsescu este însoţit de patru consilieri.

Traian Băsescu îi va oferi Papei un tetraevangheliar îmbrăcat în piele, care atunci când este deschis măsoară un metru şi care valorează 2.500 de euro, dar pe care Administraţia Prezidenţială a plătit, în România, doar 3.000 de lei.

Vizita preşedintelui la Vatican a fost planificată înainte ca suveranul pontif să anunţe că demisionează. Traian Băsescu este, astfel, unul dintre ultimii şefi de stat care se va întâlni cu Sfântul Părinte.

Vizita lui Traian Băsescu se va desfăşura în prima parte a zilei de vineri, urmând ca după-amiază delegaţia oficială să se deplaseze la Roma, unde preşedintele va avea o intâlnire oficială cu principele Fra' Matthew Festing, marele maestru al Ordinului Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan. Seara, va avea loc o ceremonie de celebrare a 80 de ani de relaţii diplomatice bilaterale dintre România şi Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan, urmată de un dineu oficial oferit de principele Fra' Matthew Festing în onoarea preşedintelui României.

Alături de preşedintele României se va afla şi soţia sa, Maria Băsescu.

Întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu Papa Benedict al XVI-lea de la Vatican

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite