FOTO Ruta cea mai scurtă spre Grecia, prin Vama Makaza, redeschisă de joi după-amiază traficului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul prin vama Makaza va fi redat circulaţiei FOTO Sorin Ghica
Drumul prin vama Makaza va fi redat circulaţiei FOTO Sorin Ghica

Blocat de o viitură puternică, în urmă cu aproape o lună, cel mai scurt şi mai rapid drum spre Grecia, care trece prin vama Makaza-Nimfea, va fi redat circulaţiei. Cei 375 de kilometri ai drumului Ruse-Makaza, care leagă România de Grecia, se parcurg în aproximativ 5 ore.

Autorităţile bulgare au anunţat că lucrările de reabilitare a drumului prin Pasul Republika au fost finalizate, iar maşinile pot circula iar pe această rută începând de joi după-amiază. Anunţul a fost făcut de către guvernatorul regiunii Veliko Târnovo, Gheorghi Rachev, după ce a analizat progresele înregistrate la reabilitarea secţiunii de drum deteriorată de inundaţii, în apropierea localităţii Kilifarevo.

Pentru repararea celor 320 de metri de drum spulberaţi de viitură şi pentru consolidarea versanţilor din această zonă, autorităţile bulgare au investit peste 2 milioane de leva (aproximativ un milion de euro).

Timp de aproape o lună cât au durat reparaţiile, drumul spre Makaza a fost deviat prin Pasul Shipka. Deşi ocolul este de doar 30 de kilometri (Veliko Târvovo-Gabrovo-Kazanlâk), turiştii erau nevoiţi să piardă foarte mult timp în trafic, deoarece Pasul Shipka, ce străbate masivul Stara Planina, are numeroase serpentine abrupte.

În cei 25 de kilometri ai trecătorii depăşirea este interzisă, fiind un adevărat test pentru şoferi. În această situaţie, alternativa de drum cea mai bună pentru Grecia a fost ruta ”clasică”, prin Sofia-Kulata.

Turismul bulgăresc, lovit de inundaţii

Drumul spre vama Makaza a fost rupt de o viitură puternică în după amiaza zilei de 19 iunie. Apele scurse de pe versanţi au spulberat practic drumul în apropiere de Kilifarevo, pe o lungime de peste 300 de metri.


Ploile torenţiale căzute atunci în Bulgaria au inundat zeci de localităţi şi au făcut 11 victime. Cea mai afectată de precipitaţii a fost chiar regiunea Veliko Târnovo. În mai multe localităţi afectate de revărsarea râului Iantra şi a afluenţilor acestuia, printre care Veliko Târnovo, Kilifarevo, Drianovo şi Ţerova Koria, a fost decretată starea de urgenţă.

drum kilifarevo makaza

Ploile au dat o grea lovitură turismului. Aproximativ 1.200 de turişti din staţiunea bulgărească Albena, de la Marea Neagră, au fost evacuaţi din hoteluri, din cauza riscului unor inundaţii prin revărsarea râului Batovska.
Aproximativ o treime dintre localităţile situate între Varna şi Albena au fost sub apă. Numeroase case şi hoteluri au fost distruse în aceste inundaţii.

Drum mai scurt şi mai rapid

Odată redat traficului, drumul prin vama Makaza redevine cel mai convenabil traseu pentru românii care vor să meargă vara aceasta în Grecia. Ruta are avantaje incontestabile în comparaţie cu celelalte, indiferent de destinaţia aleasă. Pe lângă faptul că scurtează drumul spre Grecia cu câteva zeci de kilometri (în funcţie de destinaţia finală), traseul este mai rapid, datorită reliefului relativ plat şi a modernizării unor sectoare de drum atât în Bulgaria, cât şi în Grecia.

La scurtarea timpului de deplasare contribuie şi autostrada Egnatia Odos, la care se ajunge după numai 20 de kilometri de la vama Makaza. Egnatia Odos, care are 670 de kilometri, străbate Grecia de la est la vest, de la frontiera cu Turcia (Kipoi) până la portul Igoumenitsa.

Ruta prin Makaza trece prin localităţile Ruse, Byala, Veliko Târnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Kardzhali, Nimfea şi Komotini, unde se intră pe autostradă.

Citeşte şi:

Cel mai scurt drum spre Grecia, prin noul punct de frontieră Makaza-Nimfea

România-Grecia în şase ore şi jumătate: cel mai scurt drum dintre cele două ţări a fost redeschis după aproape 70 de ani
 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite