FOTO Protest 10 august 2019. Peste 20.000 de persoane au cerut demisia Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20.000 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat că misiunea instituţiei pe care o reprezintă la protestul din 10 august 2019 a fost centrată în primul rând pe dialog.

UPDATE ORA 23.00: Oamenii au început să plece din Piaţa Victoriei, dar au mai rămas aproximativ 2.000 de protestatari. Autorizaţia pentru protestul din această seară a expirat la ora 22.15. 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că gardurile amplasate de jandarmi în faţa Palatului Victoria vor rămâne acolo şi că dispozitivul forţelor de ordine a fost suplimentat pe măsură ce numărul de persoane participante la manifestaţie a crescut. 

UPDATE: Numărul protestatarilor din faţa Guvernului a trecut de 20.000, potrivit news.ro. 

UPDATE: La ora 21.00, protestatarii din Piaţa Victoriei au aprins lanternele telefoanelor şi au scandat „Jandarmeria apără hoţia!“, „PSD, ciuma roşie!“ şi „Hoţii!“. 

UPDATE: Circulaţia rutieră a fost închisă complet în Piaţa Victoriei, în jurul orei 20.45.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat că până acum la protestul din Bucureşti nu s-au înregistrat incidente deosebite, iar în zona filtrelor realizate înainte de intrarea în Piaţa Victoriei au fost interceptate patru persoane care aveau asupra lor arme albe sau materiale pirotehnice şi duse la poliţie.

UPDATE: Aproximativ 15 mii de persoane protestează, la această oră, în Piaţa Victoriei, la mitingul diasporei, potrivit news.ro.  

VIDEO Proteste la Cluj, Sibiu şi Braşov, în semn de solidaritate cu diaspora şi cu Bucureştiul. „Cerem pedepsirea vinovaţilor de la 10 august 2018“

UPDATE: Numărul protestatarilor din faţa Guvernului a ajuns la aproximativ 8.000 de persoane, potrivit Digi 24. Proteste au loc şi la Sibiu, şi la Iaşi.  

UPDATE Pianistul Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume, a ajuns în Piaţa Victoriei, unde interpretează mai multe piese. 

image

Davide Martello în Piaţa Victoriei, la protestul diasporei FOTO Elena Stolerciuc 

UPDATE 19.35: Protestatarii care au plecat în marş din faţa Ministerului Afacerilor Interne au ajuns în Piaţa Victoriei.

Pe traseu, oamenii au purtat un drapel tricolor şi un steag al UE de mari dimensiuni, au afişat „ALO 112“ şi au scandat „Demisia“, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi“, şi „10 august“, notează news.ro. 

UPDATE: Numărul protestatarilor din Piaţa Victoriei a ajuns la 5.000 de persoane, potrivit Digi 24. 

UPDATE 18.50: Numărul protestatarilor a depăşit 2.000 şi oamenii continuă să sosească în Piaţa Victoriei. 

Protestul diasporei a început oficial la 17.30. Poliţiştii au restricţionat traficul în zona Piaţa Victoriei. 

UPDATE 18:40: Câteva zeci de persoane s-au strâns în Piaţa Revoluţiei şi au plecat în marş din faţa Ministerului Afacerilor Interne spre DIICOT şi vor ajunge apoi în Piaţa Victoriei.

Cei mai mulţi dintre protestatari îşi strigă nemulţumirile faţă de modul cum au reacţionat autorităţile în cazul răpirilor de la Caracal. 

image

Protest 10 august 2019 - protestatarii au plecat în marş de la MAI către DIICOT FOTO Elena Stolerciuc    

image

Protest 10 august 2019 - protestatarii au plecat în marş de la MAI către DIICOT FOTO Elena Stolerciuc  

UPDATE 18.10: Un protestatar a fost reţinut de jandarmi şi dus la audieri după ce au găsit asupra sa un cuţit. 

Jandarmeria a instalat filtre în punctele principale de acces către Piaţa Universităţii. Sunt controlate persoanele care au asupra lor bagaje, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei. 

  

UPDATE: În jurul orei 17.30, a avut loc şi un conflict cu jandarmii din cauza unei maşini care nu este autorizată să staţioneze în zonă adusă de Cristian Dide. Dide a adus încă de dimineaţă o maşină cu platformă în piaţă, însă nu are autorizaţie pentru a ţine autovehiculul acolo.

Forţele de ordine l-au amendat şi au încercat pe tot parcursul zilei să îl convingă să ducă maşina din piaţă, însă fără succes. În urmă cu puţin timp, jandarmii au percheziţionat maşina, fiind huiduiţi de protestatari. Oamenii au strigat „Jandarmeria apără hoţia“ şi au înconjurat autovehicului.

În Piaţa Victoriei s-au adunat până la această oră (n.r. – 17.00) peste 100 de persoane. Participanţii poartă steaguri şi pancarte cu diverse mesaje şi cer demisia Guvernului. 

Partidul PSD şi Jandarmeria sunt ţinta scandărilor protestatarilor. Ei au afişat mesaje precum: „Demisia Teodorovici, Daea“, „Fără penali în funcţii publice“, „Corupţia ucide“, „România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie“, „Vrem o ţară ca afară“. 

De asemenea, au fost aprinse candele în memoria adolescentelor dispărute la Caracal, dar şi a celor care au murit în incendiul de la Colectiv.  

Organizatorii protestului din Piaţa Victoriei au anunţat că aşteaptă 250.000 de participanţi şi i-au sfătuit să vină cu sticle de apă, având în vedere că va fi foarte cald. De altfel, şi Primăria Capitalei va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă. În plus, vor fi amplasate în zonă 100 de toalete ecologice.

Protestul din Piaţa Victoriei este organizat pentru a cere pedepsirea celor vinovaţi de violenţele din 10 august 2018. 

„Pe 10 August ieşim cu toţii în Piaţa Victoriei aşa cum am ieşit anul trecut când românii din diaspora s-au alăturat fraţilor lor rămaşi în ţară împotriva unei majorităţi politice al cărei unic scop a fost să-şi scape politicienii corupţi de problemele cu legea, mergând până în punctul în care ar fi fost în stare să elimine cu totul infracţiunile din Codurile Penale. Anul acesta ieşim să cerem pedepsirea vinovaţilor pentru modul în care au ales forţele de ordine conduse de Carmen Dan să se comporte cu românii ieşiţi la protest împotriva Guvernului. A trecut aproape un an, iar ancheta dosarului 10 August nu pare să înainteze. Cei care ne-au încălcat drepturile în stradă, spărgând protestul paşnic cu gaze, pulane şi tunuri cu apă îşi văd de treabă liniştiţi, sunt încă în funcţii“, au transmis organizatorii. 

Aceştia spun că ies în stradă în 10 august pentru a cere pedepsirea vinovaţilor pentru violenţele de la protestul de anul trecut. 

„Ieşim în Piaţă să le arătăm că nu am uitat cum ne-au încălcat drepturile şi cum ne-au umilit! Ieşim în Piaţă să cerem ca dosarul 10 August să fie cât mai repede soluţionat, cei care au abuzat de funcţii să fie pedepsiţi prin lege, iar celor cărora li s-au încălcat drepturile să li se facă dreptate! Ne vedem în Piaţa Victoriei pe 10 August!“, au mai transmis organizatorii. 

Jandarmeria, „axată pe dialog“

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat că misiunea forţelor de ordine va fi axată pe dialog, iar dispozitivul de siguranţă al jandarmilor va fi unul minim, putând creşte gradual pe măsură ce se adună mai mulţi protestatari. Jandarmii le-au cerut manifestanţilor să respecte legea şi să sesizeze neregulile depistate. 

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a explicat, de asemenea, că prezenţa autospecialelor parcate în zonă este justificată de numărul mare de participanţi anunţaţi şi că rolul lor este să protejeze manifestanţii. El a adăugat că nu au fost aduse maşini cu tunuri cu apă. Precizările au fost făcute în contextul în care în mediul online au fost difuzate astfel de informaţii.

Protest în faţa Ministerului Afacerilor Interne 

În paralel cu manifestaţia din Piaţa Victoriei se desfăşoară un protest de mai mici dimensiuni în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19.00, în marş spre Piaţa Victoriei.

„La MAI sunt vinovaţii principali pentru violenţele din 10 August 2018 şi tot aici s-a creat acel plan diabolic împreună cu şefii din Jandarmerie şi alte structuri. La ora 19,00 plecăm în MARŞUL DREPTĂŢII spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT, unde se instrumentează acum dosarul 10 August. Nu uitaţi, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revoluţia din 89’ care ne-a scăpat de regimul dictatorial şi tot de aici trebuie să aflam adevărul şi desecretizarea jurnalului de luptă, iar vinovaţii, Carmen Dan, Cucoş, Paraschiv, Cazan, să răspundă în faţa Justiţiei!“, se arată pe pagina de Facebook a organizatorilor protestului. 

Pianistul Davide Martello, la protestul din Piaţa Victoriei 

La protestul din Bucureşti şi-a anunţat prezenţa şi pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume.

„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene“, spune Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite