Monica Macovei, despre Victor Ponta: „Va fi groparul justiţiei independente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Macovei FOTO Arhiva Adevărul
Monica Macovei FOTO Arhiva Adevărul

Europarlamentarul PDL Monica Macovei crede că Victor Ponta ar putea deveni „groparul justiţiei independente“, în condiţiile în care nu va propune la conducerea Parchetelor candidaţi care au dovedit deja profesionalism. Ba, mai mult, atitudinea premierului va distruge şansele României de a intra în Schengen.

„Dacă Ponta nu va propune candidaţi care au dovedit deja profesionalism, independenţă , putere şi curaj, va fi groparul justiţiei independente şi apărătorul inculpaţilor politici, pentru că va distruge şansele României de a intra in Schengen sau de a fi credibilă în Uniunea Europeană“, a scris Monica Macovei pe blog.

Macovei se întreabă care va fi alegerea premierului şi, anticipând răspunsul, îşi exprimă îngrijorarea.
„Ce va alege Ponta: procurori cu experienţă anticorupţie şi antifraudă care să ancheteze orice politician (chiar şi pe el dacă e cazul) sau va alege să împlinească poftele baronilor PSD, PNL şi PC, care vor să scape de anchete şi condamnări? Desigur, varianta a doua distruge definitiv credibilitatea Romaniei“, este de părere Macovei.

Potrivit acesteia, un prim semn de îngrijorare că va fi varianta a doua, numită “opriţi anchetele”, a fost dat de procedura falimentară a Monei Pivniceru care, din ordin politic, nu a propus procurori independenţi şi competenţi la şefia parchetelor, fiind răsplatită pentru asta cu un post la Curtea Constituţionala. „Asta ne arată că, de fapt, USL vrea varianta „opriţi anchetele“, crede europarlamentarul.

Un al doilea semn de îngrijorare, mai spune Macovei, este excluderea din start a lui Daniel Morar de către Ponta, în ciuda aprecierilor internaţionale faţă de Morar şi a performanţelor lui din ultimii 8 ani.

În încheiere, Macovei îi sugerează lui Ponta că există câteva variante acceptabile: „Mai sunt totuşi variante acceptabile care nu ne-ar întoarce în 2004, iar Ponta le poate fructifica: sunt procurori cu experienţă la DNA, care au lucrat în dosare complexe ce implicau fie sume mari de bani din corupţie sau fraudă, fie inculpaţi care aveau funcţii înalte în stat, cel mai adesea politicieni. Ponta are nevoie de o procedură de selecţie care să îi dea posibilitatea să explice public propunerile“.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită la DNA.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în cazul în care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare, adică dacă se rupe USL, el spunând că "poate e şi asta o variantă", deşi are îndoieli.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite