Fostul procuror Mircea Negulescu, trimis în judecată pentru represiune nedreaptă în legătură cu Dosarul „Ponta-Blair”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror Mircea Negulescu a fost trimis în judecată de Secţia specială într-un nou dosar în care este acuzat de mai multe infracţiuni, între care cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă. Alături de Negulescu, a fost trimis în judecată şi fostul ofiţer de poliţie judiciară care l-ar fi ajutat pe acesta. Cei doi au fost reţinuţi, în vară, în legătură instrumentarea abuzivă a dosarului Tony Blair, în care era vizat şi Victor Ponta.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în 22 decembrie, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror eliberat din funcţie în cursul anului 2019 (ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură), pentru:

  • cercetare abuzivă - 6 infracţiuni;
  • represiune nedreaptă - 4 infracţiuni;
  • instigare la represiune nedreaptă în modalitatea participaţiei improprii; influenţarea declaraţiilor;
  • inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii;
  • inducerea în eroare a organelor judiciare în forma instigării şi în modalitatea participaţiei improprii,
  • fals intelectual - 10 infracţiuni;
  • abuz în serviciu - 3 infracţiuni.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de PICCJ, în acelaşi dosar a fost trimis în judecată un fost ofiţer de poliţie judiciară, pentru complicitate la aceste infracţiuni reţinute în sarcina lui Negulescu.

Cum a instrumentat Negulescu dosarul Ponta-Blair

„Din probatoriul administrat a rezultat că primul inculpat, în calitate de procuror în cadrul DNA - ST Ploieşti, cu ajutorul celui de-al doilea inculpat, ofiţerde poliţie judiciară detaşat la DNA – ST Ploieşti, ar fi procedat la ticluirea modului de sesizare şi a întregului material probator administrat în două dosare, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane, ar fi dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, precum şi măsuri neprivative de libertate constând în control judiciar faţă de unele dintre acestea, ştiind că sunt nevinovate”, se arată în comunicat.

Procurorii susţin că el ar fi determinat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la ÎCCJ dintr-unul dintre dosare să dispună, fără vinovăţie, arestarea preventivă faţă de o persoană, ştiind că aceasta este nevinovată întrucât materialul probator pe baza căruia s-au argumentat măsurile procesuale a fost plăsmuit încă de la momentul sesizării organelor judiciare.

„Totodată, primul inculpat, cu ajutorul celui de-al doilea, în mod repetat, ar fi determinat mai mulţi martori (unii cu identităţi protejate) să dea declaraţii mincinoase în dosarele penale menţionate anterior şi mai mulţi denunţători să formuleze denunţuri cu privire la existenţa unor fapte prevăzute de legea penală, cunoscând că acestea sunt nereale, denunţurile fiind ulterior clasificate, cu consecinţa vătămării drepturilor procesuale ale persoanelor vătămate", mai arată PICCJ.

Exclus din magistratură

Fostul procuror Mircea Negulescu, în prezent exclus din magistratură, a fost reţinut, în 15 iulie, de procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în legătură cu dosarul Tony Blair, în care este implicat şi Victor Ponta. Alături de Negulescu, a fost reţinut şi un fost ofiţer de poliţie judiciară, care l-ar fi ajutat pe acesta. Ulterior, instanţa a decis ca ei să fie cercetaţi sub control judiciar.

Negulescu a instrumentat o cauză în care îl acuza pe Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite