Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost reţinut. Este acuzat că ar fi luat mită 500.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost reţinut, miercuri, de procurorii Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA). La primele ore ale dimineţii, acesta a fost dus la sediul DNA după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Mai exact, fostul demnitar este acuzat ca ar fi primit 500.000 de euro.

UPDATE Cristian David a fost reţinut de procurorii anticorupţie. Acesta urmează să fie dus în faţa magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă.

Miercuri dimineaţă, Cristian David a fost dus la DNA de ofiţeri de poliţie pe numele fostului ministru a fost emis un mandat de aducere.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă fostului ministru că este urmărit penal pentru luare de mită, după ce ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni, în 2007, la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în cazul unui teren de 15 hectare.

Pe 10 noiembrie 2014, DNA a cerut aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor Cristian David, pentru luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit unor surse judiciare, pe 19 ianuarie 2015 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Cristian David care este acuzat de luare de mită.

Anchetatorii precizează că mandatarul Adrian Mladin, care lucra pentru Cecilia Ştirbulescu ca aceasta să îndeplinească toate formalităţile necesare pentru revendicarea a 15 hectare de teren din din municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, care era director cabinet al fostului ministru de Interne David Cristian, pentru a-l pune în legătură cu prefectul judeţului Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, deoarece problema revendicării era tergiversată.

Astfel, spun anchetatorii, Nişescu i-ar fi spus lui mandatarului că nu îl cunoaşte pe prefect, dar prin intermediul lui Cristian David va putea „ajunge” la el.

„ Ulterior, având confirmarea dată de Niţescu Valeriu Roger cu privire la intervenţia ministrului internelor şi reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Instituţia Prefectului, judeţul Buzău, unde a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel prezentându-i acestuia situaţia dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007, în timp foarte scurt după realizarea intervenţiei, Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a acţionat Ştirbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafeţe de teren de 15 ha”, se arată în documentele anchetatorilor.

Pentru intervenţia ministrului internelor şi reformei administrative pe lângă prefectul judeţului Buzău, Niţescu ar fi pretins şi primit suma de 1.100.000 de euro de la Adrian Mladin, căruia i-ar fi spus că David Cristian a cerut 500.000 euro.

Pe 1 februarie 2008, Valeriu Roger Niţescu, împreună cu Adrian Mladin s-ar fi deplasat la sediul Băncii Transilvania – Sucursala Lipscani unde Mladin ar fi scos în numerar suma de 500.000 euro. 

Potrivit anchetatorilor, ulterior, aceştia s-au dus la sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative unde Niţescu i-ar fi dat lui David suma de bani pretinsă.

David afirma că nu a avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate.

„Nu am avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate, în consecinţă, nu există nicio premisă de a fi pretins nimănui nimic. Sunt surprins de momentul ales de un denunţător care şi-a «amintit» tocmai acum pretinse fapte din 2007”, susţinea Cristian David, într-o declaraţie transmisă agenţiei Mediafax.

David, urmărit penal într-un alt dosar penal

Totodată, într-un alt dosar, DNA anunţa pe 5 martie 2014, că David, la data faptelor având funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, este urmărit penal pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro.

Procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă atunci lui Cristian David că este urmărit penal, după ce, pe 27 februarie, preşedintele Traian Băsescu avizase cererea formulată în acest sens.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a justifica, în declaraţia de avere depusă pe 14 iunie 2013, intrarea în patrimoniul său a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David ar fi consemnat în fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa.

„Pentru ca, la rândul său, mama demnitarului să poată justifica deţinerea legală a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului său, acesta a efectuat demersuri astfel încât, cu o persoană de încredere, a fost încheiat formal un antecontract de vânzare-cumpărare a unui apartament în care se atesta, în mod nereal, faptul că mama ministrului delegat ar fi vândut acelei persoane un apartament în judeţul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Această sumă a fost justificată de ministrul delegat printr-un aşa-zis împrumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca să-şi construiască o casă şi la momentul încheierii actului care ar atesta vânzarea fictivă a apartamentului menţionat, mama sa i-ar fi «restituit» împrumutul”, au scris procurorii în documentul citat.

În acelaşi dosar, mama lui Cristian David, Georgiana Dumitrescu, este urmărită penal pentru uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale, iar fostul consilier juridic Marius Constantin Stoica, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.

Pe 26 februarie 2014, Cristian David şi-a dat demisia din funcţia de ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern. În aceeaşi zi, după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa, Cristian David a demisionat şi din calitatea de membru al PNL, spunând că a luat această deciziei pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzaţiilor procurorilor.

Cristian David a fost ministrul Internelor şi Reformei Administrative în perioada 3 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite