Fost angajat DNA, reţinut de procurorii anticorupţie pentru că a sifonat date dintr-un dosar către persoana cercetată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), actualmente comisar şef în cadrul IPJ Constanţa, a fost reţinut de procurorii DNA fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizare a făptuitorului.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori rezultă că, în cursul anului 2012, comisarul şef Dan Emil Manolachi activa în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA şi, în această calitate, ar fi fost delegat din data de 2 iulie 2012 să facă cercetări într-un dosar aflat în instrumentare la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie.

În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, comisarul şef Manolachi ar fi intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii.

Ancheatorii precizează că aceste informaţii reprezentau conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative.

Informaţiile respective ar fi fost accesate de comisarul şef Manolachi, fiind transmise unui comisar al Gărzii Financiare – secţia Constanţa, Ciprian Mihail Fronea (suspect în prezenta cauză). 

Ulterior, acesta din urmă le-ar fi transmis mai departe fostului comisar general Florea (suspect în prezenta cauză) care, prin intermediul subordonaţilor săi, comisari din cadrul structurii centrale Eduard Tomescu şi Mădălina Buduleanu (suspecţi în cauză), l-ar fi informat pe un coleg de-al lor despre existenţa unui dosar aflat în instrumentarea DNA în care acesta din urmă era vizat. 

Persoana vizată a fost avertizată şi despre un viitor flagrant.

Aceste informaţii, care nu erau destinate publicităţii, i-ar fi permis persoanei vizate, comisar din cadrul Gărzii Financiare – structura centrală, să evite prinderea în flagrant. Acest fapt a condus la îngreunarea anchetei şi a identificării şi prinderii făptuitorilor implicaţi în activităţile infracţionale ce făceau obiectul dosarului respectiv.

Dan Emil Manolachi urmează să fie prezentat la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest caz, pe 13 martie, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de patru comisari ai Gărzii Financiare, respectiv faţă de Florea Sorin, fost comisar general al Gărzii Financiare, Ciprian Mihail Fronea, fost comisar şef al Gărzii Financiare Constanţa, Mădălina Buduleanu şi Eduard Cristian Tomescu, foşti comisari în cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General. 

Aceştia sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Patru foşti comisari ai Gărzii Financiare, urmăriţi penal

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală faţă de patru comisari ai Gărzii Financiare, aceştia fiind acuzaţi de favorizarea infractorului şi de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite