Forajele pe Lotul 2 al Autostrăzii Sibiu - Pitești continuă, în ciuda zăpezii: stadiul lucrărilor FOTO
0În ciuda condițiilor meteo ale iernii care și-a intrat în drepturi în Munții Făgăraș, lucrările de forare pe al doilea tronson al Autostrăzii Sibiu - Pitești sunt în plină desfășurare, cu șase foreze.

„Chiar dacă iarna a început să își facă simțită prezența în Munții Făgăraș, echipele care efectuează forajele pentru studiile geotehnice din cadrul proiectului Autostrăzii Sibiu - Pitești, lot 2, sunt prezente în teren (vezi galeria foto - n.red.)”, au anunțat reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, pe pagina de socializare.
Aceștia au menționat că deja s-a forat în procent de aproximativ 70% din ce era stabilit, iar la capitolul investigații s-a depășit deja procentul menționat anterior: „6.085 de metri liniari de foraj geotehnic s-au executat din cei 8.800 de metri cuprinși în temă. Au fost realizate 288 de investigații, din cele 400 investigații cuprinse în temă. În teren sunt 6 foreze în acest moment”.













Proiectarea și execuția Secțiunii Boița – Cornetu se află în sarcina Asocierii MAPA INSAAT VE TICARET A.S. – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S, contractul semnat în februarie anul trecut fiind de 4,25 miliarde de lei fără TVA. Lotul 2 al A1 trebuie finalizat până în 2028, tronsonul de pe Valea Oltului, din extremitatea vestică a Munților Făgăraș având o lungime de 31,33 km.
Imaginile prezentate de DRDP Craiova, legate de recentele forări geotehnice, sunt realizate în zona Racovița Vâlcea, unde există două castre romane a căror siguranță a fost pusă în discuție anul trecut, din cauza traseului autostrăzii A1.
Arheologi consultați de CNAIR au dat asigurări că vestigiile romane de pe Valea Oltului nu vor fi puse în pericol. Este vorba atât de vestigiile cuprinse în Limes Alutanus, cât și despre cele a căror existență nu este foarte clară.
Al doilea tronson din Autostrada Sibiu Pitești, cuprins între Boița (Sibiu) și Cornetu (Racovița - Vâlcea), traversează patru localități: Boița și Turnu Roșu - în Sibiu, Câineni și Racovița - în Vâlcea, în Țara Loviștei.
În luna decembrie a anului trecut, 740 de imobile din cele două județe se aflau pe o listă a Ministerului Transporturilor pentru a fi expropriate, cea mai mare parte (94%) fiind din Vâlcea.
Pe Lotul 2 al A1 se vor construi 49 de poduri și viaducte, șapte tuneluri (cel mai lung va fi la Câineni -Vâlcea, de 1,6 km) trei spații de servicii și un ecoduct – supratraversare pentru animale, în zona Lazaret - Sibiu și vor exista panouri fonoabsorbante pentru protejarea localităților de pe traseu dar și a ariilor protejate.
Până acum, doar unul dintre cele cinci loturi Lotul 1 Sibiu - Boița, ale Autostrăzii TransCarpați - autostrada peste Carpați, a fost dat în exploatare, fiind finalizat la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. Restul se află în diferite faze de proiectare sau execuție.