Autostrada Sibiu-Pitești: lucrările la tronsonul cinci au avansat spectaculos în ultimele săptămâni

0
Publicat:

După mai multe luni de întârzieri și după ce CNAIR a intervenit, lucrările la tronsonul cinci al autostrăzii Sibiu-Pitești au ajuns la aproape 25%.

Lucrările au început în septembrie 2021 FOTO Denis Grigorescu
Lucrările au început în septembrie 2021 FOTO Denis Grigorescu

Începute în septembrie 2021, lucrările la tronsonul cinci (Curtea de Argeș-Pitești) al autostrăzii Sibiu-Pitești au fost o perioadă bună în întârziere față de graficul stabilit clar prin contract din cauza companiei italiene care execută această lucrare prioritară pentru infrastructura din România.

În această vară, antreprenorul, în speță firma WeBuild, a primit un certificat negativ intermediar de la CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) din cauza întârzierilor mari. La finalul lunii septembrie, progresul fizic ajunsese la doar 18%, deși stadiul lucrărilor ar fi trebuit să ajungă undeva la 25%.

Însă în ultimele două luni, și ca urmare a verificărilor dese făcute de către reprezentanții CNAIR, ritmul lucrărilor ajungând la aproape 25%. Practic, în mai puțin de două luni, lucrările au avansat cu încă 7%, după cum au dezvăluit pentru ”Adevărul” surse din cadrul CNAIR. La ora actuală, pe șantier sunt aproape 1.000 de muncitori și zeci de utilaje. O parte dintre muncitori au fost aduși în această vară din câteva țări asiatice.

Lungimea totală a tronsonul cinci (Curtea de Argeş-Piteşti) al autostrăzii Sibiu-Pitești este de 30,35 kilometri. Contractul pentru acest tronson important a fost semnat la Pitești în urmă cu peste doi ani și jumătate, pe 11 mai 2020, în prezența a numeroși oficiali.

Valoarea contractului se ridică la suma de 1,7 miliarde de lei fără TVA, finanţarea pentru realizarea tronsonului cinci fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Termenul de realizare a tronsonului cinci al viitoarei autostrăzi Sibiu-Piteşti este de 48 de luni. În cazul în care nu apar impedimente, tronsonul cinci ar trebui să fie gata în toamna lui 2025. Perioada de garanție asumată de către constructor prin contract este de 120 de luni.

Primul tronson din autostrada Sibiu-Pitești ce va fi finalizat este cel cuprins între Sibiu și Boița, cu o lungime de 13,17 kilometri. Cristian Pistol, directorul CNAIR, a anunțat la finalul acestei săptămâni că tronsonul Sibiu-Boița se poate deschide pe 15 decembrie a.c.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite