Florentin, un deținut de la Jilava, lucrează în regim semi-deschis și câștigă „35 de milioane”. Ce job și-a găsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penitenciarul Jilava din Capitală și-a deschis porțile, timp de o zi, pentru a oferi oricărui curios ocazia de a vedea cum arată viața în spatele gratiilor. Evenimentul a fost organizat în contextul unui scandal recent, în care este implicat fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase. El a fost acuzat că ar fi sponsorizat amenajarea unui loc de detenție cu condiții moderne, ce dispune de aer condiționat, bucătărie și baie.

Florentin, deținut al penitenciarului Jilava FOTO Captură Observator
Florentin, deținut al penitenciarului Jilava FOTO Captură Observator

Administrația Națională a Penitenciarelor a infirmat vehement aceste acuzații la momentul respectiv. Conducerea Penitenciarului Jilava susține că nimeni nu beneficiază de un regim preferențial în pușcărie și că fiecare deținut este tratat în mod egal.

Ce înseamnă viața de deținut și reintegrarea socială

Potrivit reportajului difuzat de Observator, Remus Truică împarte celula cu un alt deținut, iar încăperea face parte dintr-o clădire inaugurată la începutul acestui an, unde sunt cazați în total 16 deținuți care execută pedeapsa în regim deschis.

Regimul deschis al detenției implică condiții mai permisive pentru deținuți, inclusiv acces la bucătărie, baie și grădină, precum și posibilitatea de a munci în afara penitenciarului. Aceste măsuri oferă un grad mai mare de reintegrare socială și pregătire pentru eliberarea din închisoare.

Unul dintre deținuți, pe nume Florentin, a reușit să se angajeze ca șofer la o fabrică de saltele și, cu doar opt luni înainte de a fi eliberat, este optimist că va fi angajat direct imediat după ce își va ispăși pedeapsa.

M-am angajat ca şofer la fabrica de saltele. Am 35 de milioane. Eu mai am 8 luni până ma eliberez. Când o să ies, o să fiu angajat direct, a povestit el, pentru Observatornews.

Penitenciarul Jilava nu doar că asigură condiții pentru regimul deschis, ci are și o comunitate terapeutică pentru 38 de deținuți, oferindu-le consiliere terapeutică pentru a se elibera de dependența de droguri.

Această opțiune este disponibilă doar pentru deținuții aflați în ultimele 24 de luni ale pedepsei lor. Pe lângă măsurile de reintegrare socială, deținuții au acces și la un card prin intermediul căruia își pot monitoriza activitatea și pot obține diverse recompense.

Conducerea Penitenciarului Jilava a anunțat că are în plan extinderea capacității pentru deținuții din regimurile semideschis și deschis, prin construirea a 323 de noi locuri de cazare, conforme cu normele europene.

Vom crea 323 de noi locuri de cazare pentru deţinuti din regimul semideschi şi regimul deschis. Şantierul a început chiar de săptămâna trecută. Noi facem 323 de locuri la 4 metri pătraţi, aşa cum cer normele eruopene, a declarat Cristina Teoroc, director Penitenciarul Jilava, pentru sursa citată.

În prezent, Penitenciarul Jilava găzduiește peste 1000 de deținuți care se află în regim semideschis și deschis, iar aceste eforturi sunt menite să promoveze reabilitarea și reintegrarea socială a celor care își execută pedepsele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite