Mama unui soldat rus recrutat din pușcărie pentru a lupta în Ucraina spune că fiul ei a murit în ziua în care a părăsit închisoarea

0
Publicat:

Un condamnat rus care își ispășea pedeapsa pentru acuzații minore legate de droguri a murit la trei săptămâni după ce a fost recrutat pentru a se alătura luptelor din Ucraina.

Soldați ruși
Soldați ruși

Postul de televiziune a publicat săptămâna aceasta două mărturii rare care detaliază realitatea războiului rusesc, inclusiv un interviu cu un soldat care a descris faptul că a fost trimis înapoi în luptă la doar 10 zile după ce a suferit o rană prin împușcare și o conversație cu Iulia, mama condamnatului rus mort, potrivit news.yahoo.com.

De când a început războiul, în februarie 2022, Rusia a recrutat zeci de mii de prizonieri pentru a se alătura rândurilor sale, oferindu-le o șansă la libertate în schimbul serviciului lor. Dar Rusia a folosit adesea acești soldați slab pregătiți drept carne de tun și "infanterie de unică folosință" în mijlocul bătăliei brutale.

Tactica a fost folosită pentru prima dată exclusiv de grupul mercenar Wagner Group, dar Ministerul rus al Apărării a copiat manualul de joc al lui Wagner la începutul acestui an, semnând cel puțin 10.000 de condamnați pentru efortul de război numai în luna aprilie, potrivit serviciilor secrete britanice.

Unul dintre acești recruți, Andrei, a intrat în închisoare la vârsta de 20 de ani pentru acuzații minore legate de droguri, a declarat mama sa, Iulia, pentru CNN. El a primit o pedeapsă de nouă ani și jumătate și ispășise doar trei ani când i s-a prezentat oportunitatea de a fi liber.

"Nu-și amintea suma de bani care i s-a oferit, a spus că nu a verificat. Deci, nu am văzut niciun interes financiar pentru el. Era vorba doar de libertate", a declarat Iulia pentru presă.

Iulia a spus că fiul ei în vârstă de 23 de ani "nu era încă un bărbat" când a părăsit celula din închisoare și s-a îndreptat spre moarte. În timpul scurtei sale pregătiri, Andrei i-a trimis mamei sale scurte videoclipuri și înregistrări vocale, glumind despre vreme și documentându-și pregătirile.

Pe 8 mai, Andrei i-a trimis un mesaj mamei sale și i-a spus că unitatea sa a fost trimisă în mod oficial pe frontul de est, în vederea unui asalt în zorii zilei următoare.

"Ne certam. Este oribil de spus, dar deja mă gândeam la el ca și cum ar fi fost mort", a declarat Iulia pentru CNN. "În fiecare zi îi spuneam 'nu, nu, nu'. Iar el nu mă asculta. Când a spus 'vom lua cu asalt', i-am scris 'Fugi, Forrest, fugi'".

A fost ultima dată când au vorbit.

În săptămânile care au trecut, Iulia a spus că a vorbit cu rudele altor soldați condamnați care au fost recrutați din aceeași colonie penală, care au declarat că până la 60 de soldați ruși au murit în atacul din 9 mai.

Iulia a declarat că încă nu a primit trupul fiului ei sau vreun bun al acestuia. Tot ceea ce a primit a fost o scrisoare de la Ministerul Apărării care a marcat moartea lui Andrei ca fiind ziua în care a părăsit închisoarea în fața frontului.

"Cea mai grea parte a fost că îmi era teamă, că el va ucide pe cineva", a declarat Iulia pentru CNN. "Oricât de ridicol ar suna, mi-a fost teamă că va trece prin toate astea și se va întoarce la mine ca un criminal. Pentru că pot trăi cu fiul meu ca dependent de droguri, dar cu fiul meu ca ucigaș - mi-a fost greu să accept asta."

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite