Federaţia Sanitas va desfăşura un miting  pe 26 aprilie. Greva generală va fi declanşată în mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Federaţia Sanitas va declanşa o grevă generală pe 26 aprilie. FOTO: Adevărul
Federaţia Sanitas va declanşa o grevă generală pe 26 aprilie. FOTO: Adevărul

Federaţia Sanitas a anunţat, joi, că va desfăşura un miting pe 26 aprilie în Capitală din cauza nemulţumirilor legate de salarizarea din domeniul sănătăţii, acuzând că sunt diferenţe de plată chiar şi de 10.000 de lei între cadrele medicale.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au anunţat, joi, că în 7 mai va fi declanşată o grevă de avertisment, în 11 mai este programată o grevă generală, iar în 26 aprilie în Capitală va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de oameni, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.100 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.

"Aşteptăm la acest miting cel puţin 10.000 de angajaţi sănătate la acest miting, pentru că problemele sunt mari. (...) Este un haos în sănătate", a spus liderul Sanitas.

"Din păcate ducem discuţia la legea salarizării, care se va aplica etapizat până în 2022 şi vorbim că nu pierde nimeni. Această lege a fost creată să aducă câştiguri pentru toată lumea, astăzi vorbim doar că nu sunt pierderi şi vreau să vorbim despre cine şi cât câştigă, asistentul medical, cel pe care doamna ministru al Muncii îl plimbă la televizor că are un venit decent, creşterea salarială nu acoperă nici inflaţia de până în 2022. Să vorbim serios despre legea salarizării, şi nu doar cu exemple care vin în avantajul guvernanţilor.", a declarat, la rândul său, Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas.

El a făcut apel la ministrul Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea legii salarizării unitare şi să le corecteze.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vinerea trecută, la finalul negocierilor cu sindicaliştii din Sănătate, că regulamentul de sporuri ar putea fi modificat în funcţie de categoria de spital şi de clasificarea spitalelor făcută în urmă cu câţiva ani.

Oficialul a mai recunoscut că 10% din sistemul sanitar va înregistra scăderi de venituri şi a menţionat că infirmierele se numărăr printre cadrele medicale afectate de această scădere salarială.

Diferenţe de salarii şi de 10.000 de lei 

„Vom vedea cine a avut dreptate. Noi, care am spus că legea este nedreaptă, greşită şi nu ţine cont de specificul din sistemul sanitar sau guvernanţii, care ne-au vorbit de dublări şi triplări de venituri în sistemul sanitar. În afară de asta, au dezbinat echipa medicală, s-a creat un haos pe care nici nu ştim cum vom reuşi să-l gestionăm în viitorul apropiat”, a explicat, pentru „Adevărul”, Iulian Pope, prim-vicepreşedintele SANITAS.

Potrivit acestuia, tensiunea din sistemul de sănătate este tot mai mare. „Faptul că oamenii ies în curtea spitalelor şi perturbă activitatea din spital ne arată că există o tensiune mare în rândul salariaţilor. Prin urmare, vom convoca consiliul extraordinar al Sanitas vineri. Vom merge cu propunerea de grevă generală, cu strângere de semnături, greve de avertisment şi cu întreruperea activităţii, în funcţie de un calendar pe care-l vom stabili”, a completat sindicalistul, adăugând că la spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii există o dificultate de acordare a sporurilor aşa cum sunt ele prevăzute prin hotărârea de guvern.

Spre exemplu, la Institutul Marius Nasta, unde biologii, biochimiştii, asistenţii medicali şi infirmierele au ieşit în stradă, protestele nu se vor opri în perioada următoare. Cadrele medicale susţin că în toată istoria spitalului nu s-a mai întâmplat ca echipele medicale să fie dezbinate de promisiunile guvernanţilor. Diferenţa între leafa lunară a unui biochimist şi cea a unui medic de laborator va fi de peste 10.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite