UPDATE Ministrul Sănătăţii, la finalul negocierilor cu sindicaliştii: „Aproximativ 10% din sistemul sanitar va avea veniturile scăzute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicatele decid vineri dacă declanşează procedurile de grevă generală FOTO Elena Stolerciuc
Sindicatele decid vineri dacă declanşează procedurile de grevă generală FOTO Elena Stolerciuc

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri, la finalul negocierilor cu sindicaliştii din Sănătate, că regulamentul de sporuri ar putea fi modificat în funcţie de categoria de spital şi de clasificarea spitalelor făcută în urmă cu câţiva ani. Oficialul a mai recunoscut că 10% din sistemul sanitar va înregistra scăderi de venituri şi a menţionat că infirmierele se numărăr printre cadrele medicale afectate de această scădere salarială.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, în urma negocierilor purtate cu sindicaliştii din Sănătate, ca managerii de spitale au datoria de a acoperi sumele pe care le vor pierde infirmierii, biochimiştii, biologii şi brancardierii din veniturile proprii ale spitalelor. 

„Există medici în spitalele din Capitală care câştigă 20.000 de lei net, fără gărzi”, a explicat ministrul, adăugând că instituţia pe care o conduce are obligaţia de a respecta legea salarizării. Pintea a declarat că nu poate lua niciun fel de măsuri împotriva mangerilor care nu vor acorda sporuri, dar că va face o evaluare. „Vom vedea cine gestionează bine sau nu un spital. Stimulentele se dau personalului care pierde faţă de luna februarie”, a completat Pintea.

Totodată, ea a spus că va trimite o circulară în spitale prin care să ceară managerilor să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici.

UPDATE Câteva zeci de angajaţi ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală protestează vineri pentru a doua zi consecutiv în curtea unităţii medicale, nemulţumiţi de regulamentul de sporuri aprobat de Guvern.

Managerul institutului, Şerban Bubunek, a declarat că banii alocaţi spitalului nu sunt suficienţi pentru plata sporurilor şi caută o soluţie împreună cu Ministerul Sănătăţii. El a afirmat că medicii nu vor pierde din salariu, însă problema este la veniturile asistentelor, care ar putea scădea. La Ministerul Sănătăţii au loc negocieri între sindicate, ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii.

Cele mai sumbre aşteptări ale cadrelor medicale au fost confirmate de Institutul Naţional de Statistică: salariile din Sănătate au scăzut în luna februarie cu 2,1 procente faţă de cele din ianuarie. Nici asistenţii sociali, cărora de asemenea li s-au promis măriri de lefuri, nu stau mai bine. Şi pentru aceştia scăderile de salarii sunt similare cu cele din sănătate. 

„Din toată povestea cu recalcularea salariilor nu s-a înţeles nimic. Pare că guvernul se joacă alba-neagra. S-au luat mai multe măsuri în acelaşi timp, s-au zis lucruri contradictorii, întâi că toată lumea va beneficia de creşteri salariale, apoi că vor fi şi persoane care vor resimţi nişte scăderi. În toată această nebunie, unii cred că chiar s-au mărit lefurile, dar constatăm că nu e aşa. Faptul că promiţi o creştere salarială şi nu o dai crează un fel de frustrare mai mare decât dacă nu promiteai nimic”, este de părere sociologul Alfred Bulai. 

Olguţa Vasilescu: Februarie e lună mai scurtă

Ministerul Muncii, condus de Lia Olguţa Vasilescu, explică scăderile salariale din luna februarie pentru lucrătorii din domeniul sanitar prin motivul că această lună a avut mai puţine zile nelucrătoare în care se plătesc sporuri, iar aceasta este o fluctuaţie obişnuită. 

Însă statistica arată că, deşi au existat şi anterior scăderi, ele au fost mai mici decât în acest an. De exemplu, în februarie 2017, câştigul salarial mediu net a scăzut doar uşor în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 1,2% comparativ cu luna precedentă. De asemenea, în februarie 2016 faţă de ianuarie, acelaşi an, scăderile salariale din sector au fost şi mai mici, de 0,7%.

„Singura excepţie, şi anume aceea din domeniul sanitar se explică prin faptul că, în luna februarie, numărul zilelor nelucrătoare (opt) a fost mai mic decât în luna ianuarie (11)”, se arată într-un comunicat al ministerului Muncii. Ministerul a explicat că, în sănătate şi asistenţă socială, zilele nelucrătoare, care se acoperă prin gărzi şi asigurarea continuităţii, se plătesc cu un spor de până la 100% din salariul de bază. 

Diferenţe de salarii şi de 10.000 de lei 

„Vom vedea cine a avut dreptate. Noi, care am spus că legea este nedreaptă, greşită şi nu ţine cont de specificul din sistemul sanitar sau guvernanţii, care ne-au vorbit de dublări şi triplări de venituri în sistemul sanitar. În afară de asta, au dezbinat echipa medicală, s-a creat un haos pe care nici nu ştim cum vom reuşi să-l gestionăm în viitorul apropiat”, a explicat, pentru „Adevărul”, Iulian Pope, prim-vicepreşedintele SANITAS.

Potrivit acestuia, tensiunea din sistemul de sănătate este tot mai mare. „Faptul că oamenii ies în curtea spitalelor şi perturbă activitatea din spital ne arată că există o tensiune mare în rândul salariaţilor. Prin urmare, vom convoca consiliul extraordinar al Sanitas vineri. Vom merge cu propunerea de grevă generală, cu strângere de semnături, greve de avertisment şi cu întreruperea activităţii, în funcţie de un calendar pe care-l vom stabili”, a completat sindicalistul, adăugând că la spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii există o dificultate de acordare a sporurilor aşa cum sunt ele prevăzute prin hotărârea de guvern. 

Spre exemplu, la Institutul Marius Nasta, unde biologii, biochimiştii, asistenţii medicali şi infirmierele au ieşit în stradă, protestele nu se vor opri în perioada următoare. Cadrele medicale susţin că în toată istoria spitalului nu s-a mai întâmplat ca echipele medicale să fie dezbinate de promisiunile guvernanţilor. Diferenţa între leafa lunară a unui biochimist şi cea a unui medic de laborator va fi de peste 10.000 de lei. 

„Au băgat zâzanie între noi, ne-au discriminat şi ne-au umilit. Lucrez de peste 20 de ani în sistemul de sănătate şi, când se dădea o mărire, se dădea la toată lumea. Au promis salarii mari, dar şi-au bătut, pur şi simplu, joc de noi. Au lovit exact în pătura de jos: infirmiere, brancardieri, care au oricum salariul mic. Dacă se va face grevă generală toată lumea va vrea să iasă în stradă”, a declarat şi Angelica Mirela Dică, biochimist la Institutul Marius Nasta din Capitală. 

Asistenţii sociali, nedreptăţiţi

Probleme nu sunt doar aici, ci la toate spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.„Există riscul să avem scăderi de venituri la multe categorii profesionale începând cu 1 martie. Pe de altă parte, este o certitudine că sporurile vor fi acordate diferenţiat pentru aceeaşi secţie, în funcţie de nivelul de subordonare al spitalului. Spitalele din subordinea autorităţilor locale vor putea acorda sporuri mai mari decât cele din subordinea Ministerului Sănătăţii, ceea ce este incorect pentru că avem institute, spitale mari de urgenţă iar oamenii vor fi nemulţumiţi”, a punctat Iulian Pope. 

Spre exemplu, Spitalul Sfânta Maria din Capitală, gestionat de Primăria Capitalei, va acorda un spor de 85% biochimiştilor, faţă de 100%, cât le acorda până în prezent, în timp ce medicii care lucrează în laboratorul de anatomo-patologie vor beneficia de un spor de 100%.

În ceea ce-i priveşte pe asistenţii sociali, şi veniturile acestora au scăzut în februarie 2018 comparativ cu ianuarie 2018. „Este o diferenţă majoră între ce s-a negociat pentru asistenţa socială şi ce a apărut în Monitorul Oficial. Cineva, pe drum, a schimbat regulamentul pentru asistenţa socială, a omis o parte importantă din personal care lucrează în centrele din asistenţa socială. Deşi asistenţa socială o consideram rezolvată se pare că nu e aşa”, spune sindicalistul Iulian Pope. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite